HUMAN

Tom kwam op zijn 19de diep in de schulden (en hij is lang niet de enige)

  1. Nieuwschevron right
  2. Tom kwam op zijn 19de diep in de schulden (en hij is lang niet de enige)

"Ik dacht: Die schuld betaal ik later wel wel terug."

Bijna vier op de tien mbo-studenten van 18 jaar en ouder heeft momenteel een schuld, blijkt uit onderzoek van NIBUD. Maar hoe komt dat eigenlijk?

“We leven in een maakbare wereld,” vertelt Esther Honcoop van Schuldhulpmaatje. Zij helpt jongeren die in de schulden zitten. “Je mag voor je opleiding onbeperkt lenen en nog niet zo lang geleden sloot je ook zomaar een telefoonabonnement af die je misschien helemaal niet kon betalen. Met je telefoon kun je heel eenvoudig allerlei dingen bestellen.”

Verhuisd en al

“Ook denken jongeren dat ze heel gemakkelijk huurtoeslag krijgen. Ze huren een woning waarvan de huur te hoog is, maar verwachten dit met huurtoeslag te kunnen dekken. Uiteindelijk hebben ze geen recht op huurtoeslag, terwijl ze al wel zijn verhuisd naar een woning die ze eigenlijk niet kunnen betalen.”

Wil jij weten of je huurtoeslag kan krijgen? Klik dan hier.

Honderden euro's aan afhaal

Volgens Esther komen vooral jongeren die het goed regelen van financiën niet van hun ouders leerden in de schulden terecht. Zo was het ook bij Tom, die op zijn negentiende in de schulden kwam. “Mijn broer en moeder hadden zelf ook schulden. Thuis werd er niet veel gepraat over geld.”

Een rekening openen via PayPal was voor Tom de grootste valkuil om geld uit te geven dat hij niet had. "Zo gaf ik honderden euro’s uit aan eten op bestelling. Uiteindelijk gaf ik zoveel geld uit dat ik mijn studie niet meer kon betalen in de schulden belandde." Waarom hij niet eerder in actie kwam? “Ik dacht: die schuld betaal ik later wel terug.”

In de regelmodus

Uiteindelijk moest Tom zijn verantwoordelijkheid wel nemen. Zijn mind veranderde toen hij in zijn huis een briefje van zijn moeder vond. “Op het briefje stond dat ze vertrokken was naar haar hometown in Australië en zeker niet meer terugkwam.”

Tom moest veel regelen. “Ik kon het huurhuis van mijn moeder niet betalen, dus daar moest ik uit. Ook moest ik een nieuwe woning vinden en moest ik iets gaan doen met mijn psychische problemen. Het kwartje viel gewoon even of zo, ik moest mijn shit op een rijtje gaan zetten.”

Tom kreeg hulp bij een instelling die zich bezighoudt met begeleid wonen. “Ik kreeg een schuldhulpmaatje, die mij hielp met het plannen van aflossing van schuld. Dat was meer dan duizend euro. Nu ben ik schuldenvrij en ben ik bezig met het behalen van mijn vmbo-t diploma op een avondschool.”

Voorkomen is beter dan genezen

Bij Schuldhulpmaatje helpen ze alle jongeren die in de schulden zitten. Esther: “Als je geen startkwalificatie hebt maar wel schulden, geeft de gemeente vaak aan om een opleiding te doen of te werken, voordat een schuldsaneringstraject wordt gestart.”

Maar zonder hulp worden schulden vaak alleen maar groter. "Daarom kunnen ook jongeren zonder startkwalificatie bij ons aankloppen," zegt Esther. "Ook jongeren die nog geen schulden hebben, maar hier wel bang voor zijn, kunnen bij ons terecht. Graag zelfs! Want voorkomen is beter dan genezen.”

Meer weten over geldzaken? Klik dan hier!

De naam van Tom en de plek waar naar zijn moeder vertrok is vanwege privacy-redenen gefingeerd.

Ster advertentie
Ster advertentie