HUMAN

Zo verliep de eerste #openup-week op 3FM

  1. Nieuwschevron right
  2. Zo verliep de eerste #openup-week op 3FM

Praten helpt, zo blijkt. Onze oproep om te openuppen over psychische klachten was niet aan dovemansoren gericht. Onze #openup-week maakte in ieder geval heel wat tongen los.

Check hier alles van #openup!

Het was ons het weekje wel. Ons initiatief om met #openup te praten over psychische klachten en problemen kwam precies op het goede moment, leek het wel. Zowel op de redactie van 3FM Tussenuur als op de burelen van mede-initiatiefnemer MIND zijn tussen 1 en 4 mei overuren gedraaid.

"Korrelatie is deze week overspoeld met vragen en hulpverzoeken van jongeren over psychische problemen," zegt Saskia Oskam, persvoorlichter van MIND en Korrelatie. "Normaal kunnen we het aantal telefoontjes en WhatsApp-berichten prima aan. Nu ontstonden er af en toe wat wachtrijen. Jongeren mailen, chatten en appen met Korrelatie over sombere gevoelens en depressie, vragen zich af of hun problemen erg genoeg zijn om hulp te zoeken, geven aan dat ze hun omgeving niet willen belasten met hun problemen, weten niet waar ze passende hulp kunnen vinden of zitten in een hulptraject en zijn daar niet tevreden over."

Ook op de site van MIND stroomden de zogeheten 'ervaringsverhalen' van jongeren binnen, die graag een #openup wilden doen.

Over aandacht niet te klagen

Bij ons was het niet anders. De resultaten van ons onderzoek waren voor talloze media aanleiding om een eigen draai te geven aan #openup. Sowieso landelijke media als NOS, RTL Boulevard, LINDA, NU, Metro en Psychologie Magazine, maar ook regionale media als L1 en Omroep Brabant en bij verschillende stichtingen en organisaties, die zich bezighouden met geestelijke gezondheid.

Maar het allermooiste om te ervaren, waren de spontane #openups van mensen door het land. Te beginnen bij onze eigen Wijnand, die gedurende de week aandacht schonk aan #openup in zijn show en meteen het goede voorbeeld gaf door on air te praten over zijn angststoornis van vroeger.

Het regende #openups

Ook Saskia Weerstand schreef een intiem verhaal over haar burn-out. En met name op social media werden honderden #openups gedaan. Zo schreef Nienke op Instagram een persoonlijk verhaal over haar eetstoornis. "Heel lang schaamde ik mij voor 'mijn verhaal', maar nu niet meer. Een psychische ziekte is iets dat je overkomt, niet iets waar je voor kiest. Dus... laten we het taboe 'gewoon' doorbreken en eens aardig zijn voor elkaar in plaats van elkaar te veroordelen of vooroordelen te hebben. Want als je niet lekker in je vel zit, is begrip en steun juist zo fijn!"

Tessa deed op Instagram een #openup over haar burn-out. "Nog steeds als ik deze foto zie voel ik m'n keel dichtknijpen. Jij ziet misschien een gelukkig meisje. Ik een kwetsbare versie van mijzelf. Ik stond hier op de rand van een burn-out." Veel van dit soort #openups op social media vind je hier.

Goed voorbeeld doet volgen

Nachtjock Tannaz haakte ook aan, door te bellen met Medina die praatte over haar ziekte Alopecia Areata. Sowieso was radio een mooie plek om verhalen te delen en aandacht te vragen voor 'onzichtbare' ziektes, zoals onze vrienden van NOS op 3 ze noemden. Onze openuppers Tijmen, Carolien, Laura en Nick met wie we filmpjes maakten, vertelden bij Wijnand in de show welke muziek hen kracht gaf.

Dat inspireerde juist weer luisteraars om via de 3FM App hun ervaringen te delen en te vertellen welke muziek hen hielp in moeilijke tijden. Willemijn appte bijvoorbeeld: "Hai! Even over #openup: ik zit zelf in een lastige periode van mijn leven en heb daarom laatst eindelijk hulp durven te zoeken. Een liedje waar ik me heel goed bij aan kan sluiten is 'Still Breathing' van Green Day." Kijk hier voor veel meer reacties uit de 3FM App.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Lof toegezwaaid

Iedereen vond zijn eigen reden en eigen manier om een #openup te doen. Zo ondervond de 23-jarige Karo, die op haar elfde werd misbruikt en PTTS heeft, heel veel steun op onze Facebook. En ook op Twitter kregen veel mensen lof toegezwaaid als ze 'uit de kast kwamen' met hun psychische klacht.

Een van de meest ontroerende #openups kwam niet eens zozeer van een jongere, maar van de zogeheten digi-oma Mirjam Giphart (filmpje hierboven). Ze was gegrepen door #openup en vertelt al vloggend door de straten van Arnhem over haar psychische problemen en benadrukt het belang van praten, wat ze besluit met een krachtige boodschap voor alle jongeren met psychische klachten. Voor human.nl werd digi-oma ook nog geïnterviewd.

Het moge duidelijk zijn, wat ons betreft was deze #openup-week de eerste van velen en blijven we er alles aan doen om het taboe op psychische klachten te doorbreken!

#openup

Ster advertentie
Ster advertentie