HUMAN

Waarom online leven de shit is!

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom online leven de shit is!

Je ouders begrijpen vaak niet waarom je zo vaak op je telefoon zit. Volgens ons en onze expert is daar helemaal niets mis mee!

Vinden jouw ouders je lui? Asociaal dat je de hele tijd op je telefoon zit? Volgens sociaal psycholoog Jos Ahlers is dat onzin. Hij schreef een boek over generatie Z (1995-2012). Jos legt uit waarom jouw generatie juist de shit is!

“Alle oudere generaties klagen altijd over de nieuwste generatie,” vertelt Jos. “Dat is een eeuwenoud fenomeen. Ze vinden hun eigen generatie het beste. Ook zijn ze een beetje bang voor het nieuwe.”

Oudere mensen en social media... Brrrr!

Jij bent opgegroeid in de digitale wereld. Facebook, Snapchat en Instagram gebruik jij zonder erbij na te denken. “Je voelt je als vis in het water in de online wereld. Je ouders niet, en je opa en oma al helemaal niet. Veel oudere mensen vinden de online wereld afschuwelijk,” vertelt Jos.

Snapt je vader net hoe hij z’n vrienden moet taggen in een Facebook-bericht, zit iedereen alweer op Snapchat. “Daar worden ze een beetje chagrijnig van. Ook is er geen gebruiksaanwijzing, je moet het gebruiken van sociale media kanalen een beetje kunnen aanvoelen.”

Online of offline: OVERAL VRIENDEN!

“Jullie maken meer vrienden dan je ouders ooit hebben gedaan. Vroeger moest je naast elkaar op de bank zitten en in real life praten om een vriendschap te onderhouden. Nu kan dat ook makkelijk via WhatsApp. Het is super makkelijk om een vriendschap te onderhouden, ook als iemand bijvoorbeeld ver weg woont,” zegt Jos.

Fuck grenzen

“We kunnen praten met mensen die aan de andere kant van de wereld wonen. Grenzen zijn niet zo belangrijk voor jullie. In mijn onderzoek naar generatie Z, vertelde een gamer dat hij zich meer verbonden voelde met een andere gamer uit Zuid-Korea dan met zijn buurmeisje van een paar deuren verder.”

>> Lees ook: Volg deze 7 stappen en word wereldburger

Welkom op de platte wereld!

Je laat je niet zo maar brainwashen door een leraar. Alleen als iemand een inspirerend, mooi of bijzonder verhaal heeft kijk je naar diegene op. Of dat nou een vlogger, rapper of een voetballer is, maakt jou niet uit.

Jos: “Dat vindt de oude generatie ook niet normaal. Zij zijn gewend aan hiërarchie. De oudste, of degene met het meeste ervaring is de baas en verdient respect. Maar dat is in deze tijd niet meer belangrijk. De wereld is veel platter, je kan met iedereen communiceren. Je kijkt liever op naar iemand waar je inspiratie uit haalt, online of offline.”

Een lekker Surinaams recept opzoeken? Of een documentaire kijken over het heilige leven van de koe in India? Voor jou geen probleem! “Via internet kun je ontzettend veel informatie opdoen over andere culturen. Deze vermengen zich ook steeds meer met elkaar.”

Help die oudjes is een beetje met 'die stomme telefoon'

“Uitleggen, uitleggen, uitleggen!,” roept Jos. “Je ouders denken dat jij in je telefoon bent gezogen. Vinden dat je je asociaal gedraagt met ‘die telefoon van je’. Maar ondertussen ben jij acht groepschats aan het managen. Hoe sociaal is dat?”


(Jos Ahlers. Foto: Hans Goes)

“Leg je ouders uit wat je aan het doen bent. Natuurlijk hoef je ze niet heel je chatgeschiedenis met je lover te laten lezen, maar leg ze uit dat je niet autistisch bezig bent. Vertel dat je gesprekken hebt met je vrienden, iets opzoekt voor school of een grappige foto verstuurt via Snapchat.”

“Leer ze ook hoe het werkt. Dat kunnen je ouders best lastig vinden. Zij zijn gewend dat de oudere generatie de jongere generatie iets uitlegt, maar zo werkt het deze tijd niet meer. In de nieuwe wereld zijn jongeren de baas, want die snappen het. En dat moeten ze nou eenmaal accepteren!”

Ster advertentie
Ster advertentie