HUMAN

Zelfs wereldleiders luisteren naar 'onze' Sahar (19)

  1. Nieuwschevron right
  2. Zelfs wereldleiders luisteren naar 'onze' Sahar (19)

Heb je een mening, slimme oplossing of ben je gewoon woedend, maar luistert niemand naar je? Dan moet je bij Sahar Afzal zijn.

Hoezo luisteren wereldleiders naar jou?

“Sinds vorig jaar ben ik de Nederlandse jongerenvertegenwoordiger bij de Verenigde Naties (VN), een internationale organisatie waarin 193 landen beslissen over vrede, voedsel en mensenrechten in de wereld.”

Help ons even, waar kennen we de VN ook al weer van?

“Van organisaties als Unicef, de vredesmacht UNHCR en de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO).”

Huh? Maar in de VN wordt toch vooral besloten welk land ze met hun allen gaan binnenvallen?

“Dat besluiten ze in de Veiligheidsraad, ook een onderdeel van de VN. Daarin zitten vijf permanente leden en tien wisselende leden. Nederland is in 2018 een jaartje lid van de Veiligheidsraad.”


(Kijk naar het Klokhuis over de VN)

Wauw, dat is best bijzonder toch?

“Natuurlijk, alleen weegt onze stem lang niet zwaar als die van de vijf permanente leden: Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië en Frankrijk. Zij hebben namelijk vetorecht, wat zoveel wil zeggen als dat ze in hun eentje voor een besluit kunnen gaan liggen.”

Dat klinkt niet handig.

Dat is het ook niet. Denk bijvoorbeeld aan Aleppo, die stad in Syrië waar kinderen en onschuldige burgers worden gebombardeerd door het leger van hun eigen president, die beweert terroristen aan te vallen.

“En terwijl de hele wereld vindt dat de VN moet ingrijpen, wil Rusland dat niet en houdt zijn poot stijf, waardoor niets gebeurt. Het blijft raar dat 193 landen zijn aangesloten bij de VN, maar dat vijf landen beslissen over vrede en veiligheid in de wereld.”

(Sahar schudt de hand van Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de VN)

En wat doet een jongerenvertegenwoordiger dan?

“Ik vorm een brug tussen jongeren en de politiek over met name zaken als vluchtelingen, duurzame ontwikkeling, kinderrechten en werkgelegenheid. De meningen van jongeren probeer ik duidelijk te maken in de Tweede Kamer, bij ministers en uiteindelijk bij de VN.”

Die zitten in New York toch?

“Klopt. Ik hield al eens een speech in de Algemene Vergadering, voor al die landen dus. Die ging onder andere over radicalisering onder jongeren.”

Wat zeg je dan in hemelsnaam?

“Vlak voordat ik ging heb ik zestig Nederlandse jongeren verzameld en gevraagd: ‘Ik ga binnenkort naar New York om te praten over radicalisering, wat gaan we zeggen?’

“Zo verzamelde ik input over wat we goed doen in Nederland, zoals onze straatcoaches. Maar ook wat er misgaat, dat het vrij eenvoudig is om vanuit Nederland te reizen naar gevaarlijke landen. Daar schreef ik een speech over van drie minuten, waarin ik dus sprak namens Nederlandse jongeren.”

>> Lees ook: Zo kwam Sahar (19) bij de VN terecht


(Sahar speecht bij de VN)

Waarom moet de politiek eigenlijk meer naar jongeren luisteren?

“In Nederland wonen 4,9 miljoen mensen onder de 25 jaar. Waarom zouden ze niet naar ons luisteren? Maar in de Tweede Kamer is de gemiddelde leeftijd volgens mij vijftig jaar en in de Eerste Kamer zelfs rond de zestig.

“We zijn niet goed vertegenwoordigd in Den Haag, ook omdat we vaak worden tegengewerkt. Om in de Tweede Kamer te komen moet je ervaring hebben en al tachtig functies hebben gehad.”

Op zich wel logisch toch?

“Nee, dat vind ik niet. Ook een 20-jarige kan meepraten over belangrijke onderwerpen en dan heus niet alleen over de jongerenthema’s. Ik kan heus iets vertellen over de zorg of kinderopvang.

“Veel te vaak wordt gezegd dat jongeren niet over alles een mening kunnen hebben, maar dat wil ik doorbreken. Als je onderzoek doet, kun je over alles mening vormen. En bovendien, alsof volwassenen alwetend zijn. Zij zijn ook niet alles.”

Bijna elke politieke partij heeft een jongerenafdeling, jullie zijn toch prima vertegenwoordigd?

“Klopt, probleem is alleen dat die jongeren bijna allemaal hoogopgeleid zijn, terwijl tweederde van de jongeren op het vmbo en mbo zit. En dat vinden die organisaties lastige en moeilijk bereikbare jongeren, waardoor ze liever met studenten op een universiteit praten.

“En dan heb je een probleem, want zo bereiken ze een kleine groep in de samenleving. Een groep die vaak toch wel gaat stemmen, terwijl je je juist moet richten op de groep die dat niet doet.”

En jij bereikt die groep wel, wil je zeggen?

"Vanuit mijn functie geef ik veel gastlessen op scholen en ik schrijf juist vmbo’s aan. Ik vertel dan over de VN en praat over onderwerpen die docenten vaak lastig vinden om aan te snijden in de klas.

"Sowieso sta ik door mijn leeftijd dichter bij de leerlingen dan de leraar. En vaak heeft de docent over de onderwerpen een eigen mening en vindt het lastig om met opmerkingen om te gaan die tegen zijn mening ingaan.

Hoe bedoel je?

“Laatst zei iemand: ‘Ik vind dat we alle vluchtelingen moeten vergassen.’ Een leraar kan daar moeilijk mee omgaan, ook omdat ze die leerling kennen. Ik ben een vreemde op die school, dus beter in staat om met zo’n opmerking om te gaan.”

“In ieder geval moet je niet gelijk zeggen dat het een domme opmerking is. De mening herhalen werkt altijd goed. ‘Begrijp ik nou goed dat je alle vluchtelingen wilt vergassen?’ Meestal schrikken ze dan en stellen ze hun mening bij: ‘Ik bedoel niet alle vluchtelingen, maar alleen de criminele.”

Maar even hè, waar worden zulke dingen geroepen in de klas?

“In ieder geval niet in de Randstad. Buiten de grote steden krijg ik ook veel vaker te horen dat ze ‘allemaal op Wilders gaan stemmen.”

Dat moet iedereen toch lekker zelf weten?

“Zeker, ik zal ook nooit tegen iemand zeggen op wie ze moeten stemmen. En het is ook niet raar natuurlijk. De PVV is de grootste partij in de peilingen, dus er zijn genoeg ouders die de PVV aanhangen.

"Toch merk ik dat de meningen zijn gevormd door dingen die ze aan de keukentafel horen of die ze oppikken uit de media. En als dan iemand zegt dat alle vluchtelingen vergast moeten worden of dat het prima is dat zo’n boot met vluchtelingen zinkt, schrik ik wel. Vaak nodig ik ze dan uit om een kop koffie te drinken met vluchtelingen die ik ken of met me mee te gaan naar een AZC om te ervaren hoe het daar aan toegaat.”

En in de Randstad zijn het allemaal lieverdjes dus?

"Daar hoor ik juist de andere kant. Als ik kom spreken op scholen, vertel ik natuurlijk over de VN in New York en dan komt het gesprek wel eens op 9/11. Laatst beweerde iemand dat het een zionistisch complot zou zijn. Dat alle joden in de Twin Towers van te voren gewaarschuwd zouden zijn, zodat zij ongedeerd bleven.

"Maar ja, wie ben ik om te zeggen dat die jongeren fout zitten? Dat is hetzelfde als iemand zegt dat vluchtelingen vergast moeten worden. Enige dat ik kan doen is het gesprek aan gaan. Dat ik samen met zo'n leerling op zoek ga naar de feiten en de bronnen check waar zij hun informatie vandaan halen."

Heftig hoor.

"Ja, maar die meningen leven onder jongeren in Nederland. Toch merk ik dat dat soort gedachtes voortkomen uit het idee dat zij 'worden gehaat door Geert Wilders'. ZIj haten mij, dus ik haat hun ook. De impact van Wilders en zijn uitspraken is groot. Mijn broertje is tien en kijkt altijd Jeugdjournaal. Als je ziet hoe vaak die uitspraak van 'minder minder Marokkanen' van hem wordt herhaald.

"Ik denk als je jongeren vraagt welke politicus ze kennen, zeggen ze sowieso Wilders en heel misschien Rutte, maar daar blijft het bij. En dat baart mij zorgen. Dat de PVV en ook zo'n partij als DENK in staat zijn om zoveel jongeren aan zich te binden, toont dat andere partijen niet in staat zijn om die groep ontevreden burgers aan te spreken."

Maar er gaan ook nog genoeg dingen goed, toch? Toch?

"Zeker weten! In de lessen vragen we ook of jongeren nadenken hoe ze hun eigen buurt of woonplaats kunnen verbeteren. Vaak komen ze met hele goede ideeën. Zo had een jongen een oplader ontwikkeld, die je telefoon oplaadt tijdens het fietsen. Jongeren die ervoor zorgen dat mensen in hun straat hun afval scheiden, of dat hun hele straat op vrijdag geen vlees eet.

"Of twee jongeren die een website bouwden in het kader van gender-equality. Ik vind het mooi om te zien dat veel jongeren bezig zijn met de wereld om hen heen. Daar word ik echt heel blij van."

Lees ook:

>> Zo kwam Sahar (19) bij de VN terecht
>> Alessandra (18) kan niet tegen gluten en loopt nu binnen
>> Dit is waarom je smartphone de slaapkamer uit moet
>> 6x waarom je meer te verbergen hebt dan je denkt

Ster advertentie
Ster advertentie