HUMAN

Praten over terrorisme? Liever niet op school!

  1. Nieuwschevron right
  2. Praten over terrorisme? Liever niet op school!

Je wil wel praten over aanslagen, hebt er zelfs behoefte aan, maar op school geven docenten niet of nauwelijks thuis, blijkt uit onderzoek van JijVandaag.

Waar komt terrorisme vandaan? Hoe moeten we met die dreiging omgaan? Het zijn vragen die jullie bezighouden, maar op school wordt er nauwelijks over gepraat.

Dat blijkt uit onderzoek van JijVandaag, het jongerenpanel van EenVandaag dat het komende schooljaar onderzoeken doet voor 3FM Tussenuur.

Of en hoe?

Het JijVandaag-panel bestaat uit 5.300 jongeren tussen 12 en 24 jaar die wekelijks hun mening geven over de actualiteit. Vlogger Tim brengt de uitslagen, roept nieuwe vragen op en gaat in gesprek met panelleden in zijn tweewekelijkse video’s op het YouTube-kanaal TimVandaag.

3FM Tussenuur, een programma van Omroep Human, was zo aan het begin van het nieuwe schooljaar benieuwd of en hoe op scholen wordt gepraat over terrorisme, na de aanslagen in Parijs en Brussel. Uiteindelijk deden 1.167 panelleden mee aan het onderzoek.

Iedereen behalve ik

Zo wilden we weten of jullie je op dit moment veilig voelen in Nederland en of jullie het komende jaar een aanslag in Nederland verwachten. Gek genoeg voelt voelt 89 procent zich redelijk tot zeer veilig, terwijl 50 procent een aanslag in Nederland verwacht. Gaan jullie ervan uit dat een aanslag iemand anders treft dan jezelf?

Extra lessen

Daarnaast gaven zes van de tien ondervraagde aan dat op hun middelbare school niet goed wordt uitgelegd waarom en door wie terroristische aanslagen worden gepleegd. Vier van de tien jongeren vinden dan ook dat op school extra les moet worden gegeven over terrorisme.

Niet echt onbekend

Nu is dit geen onbekend nieuws, aangezien de Onderwijsinspectie in 2015 al constateerde dat scholen nog te weinig bezig zijn met ‘burgerschapsonderwijs’. Ook uit dit onderzoek blijkt dus dat er werk aan de winkel is voor scholen, de politiek en de samenleving!

Infographics door Chantal van Wessel

Meer onderzoek:

>> Wil je ook je mening laten horen? Meld je aan bij JijVandaag
>> Wist jij dat je fokking goed bent met geld?
>> 4 van de 5 jongeren vindt Zwarte Piet niet racistisch

Ster advertentie
Ster advertentie