HUMAN

Zo denken Linda de Munck en Alice Olsthoorn over de Nashvilleverklaring

  1. Nieuwschevron right
  2. Zo denken Linda de Munck en Alice Olsthoorn over de Nashvilleverklaring

Veel ophef over de Nederlandse vertaling van de Nashville-verklaring, maar wat vinden LHBT-influencers van de verklaring? "In de verklaring staat letterlijk: Wij bevestigen dat het zondig is om homoseksuele onreinheid of transgenderisme goed te keuren. Daarmee zeggen ze eigenlijk dat ze mijn hele bestaan ontkennen."

Je hebt er de afgelopen dagen vast over gehoord: de Nashville-verklaring. Het is een pamflet dat in 2017 is opgesteld in het Amerikaanse Nashville door predikanten van de evangelische kerk. Het document spreekt zich uit vóór het traditionele gezin en veroordeelt homoseksualiteit en transgenders. In de verklaring staat dat God het huwelijk heeft bedoeld als een levenslange relatie tussen één man en één vrouw. Ook staat er dat homoseksuelen en transgenders genezen moeten worden.

Afgelopen vrijdag verscheen een Nederlandse vertaling van het pamflet, dat ondertekend werd door zo’n 200.000 predikanten, voorgangers en politici. Er is veel ophef over, zo spraken verschillende 3FM-dj’s zich uit tegen de Nashville-verklaring en publiceerde het Humanistisch Verbond een Liefdesverklaring die ondertekent werd door verschillende bekende Nederlanders. Ook doen mensen aangifte tegen SGP-voorman Kees van der Staaij, die de verklaring ondertekende. We belden met KNOW SHIT-presentatrice Linda de Munck (23) en YouTuber en transgender Alice Olsthoorn (21) om te praten over de Nashville-verklaring.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

#1. Wat was je eerste reactie op de Nashville-verklaring?

Linda: “Ik vond het belachelijk, maar ik was niet gechoqueerd. Nederland lijkt heel tolerant, maar ook hier zijn nog altijd mensen die willen dat iedereen hetero is. Jammer dat zij er zo over denken, maar wat willen ze bereiken met deze verklaring? Leuk dat ze die ondertekend hebben, maar wat kunnen ze er eigenlijk mee? Niet veel denk ik.”

Alice: “Ik schrok er erg van en vond het heftig om te lezen. Mijn moeder is christen en ik ben ook gelovig opgevoed. Gisteren had ik het met haar nog over de Nashville-verklaring. Je hebt veel verschillende stromingen in het geloof. De conservatieve kant denkt heel anders dan de open minded kant."

“Ik vind dat de SGP het geloof als excuus gebruikt om homohaat in stand te houden. Het doel van God is om mensen bij elkaar te brengen. Waarom zou je dan mensen aanzetten tot haat? Daarmee ontkracht je naar mijn idee het doel van geloof. Ik kan me niet voorstellen dat mensen graag met z’n allen naar de kerk gaan om samen te haten op de LHBT-community.

“Ik voel me niet echt gekwetst door de Nashvilleverklaring, maar ik vind het wel heel erg. Doordat ik op YouTube en Instagram vaak haatreacties krijg, heb ik een dikke huid gekregen. Maar het blijft een kwalijke zaak. In de verklaring staat letterlijk: Wij bevestigen dat het zondig is om homoseksuele onreinheid of transgenderisme goed te keuren. Wie deze wel goedkeurt, wijkt fundamenteel af van de standvastigheid die van christenen verwacht mag worden en van het getuigenis waartoe zij geroepen zijn. Daarmee zeggen ze eigenlijk dat ze mijn hele bestaan ontkennen."

#2. Wat zegt dit over de LHBT-acceptatie in Nederland?

Linda: “Een kleine groep mensen uit zich op een negatieve manier over homoseksualiteit en gender. Maar het tegengeluid is veel groter. En dat is naar mijn mening heel positief. Zij zeggen: 'Als het om acceptatie gaat, zijn we er dus blijkbaar nog lang niet.' Zo wordt het gesprek over LHBT-acceptatie juist weer geopend."

Alice: “Ik ben het met Linda eens. Ik denk ook dat tien jaar geleden, toen er nog niet zo veel aandacht was voor transgenders, veel meer mensen deze verklaring hadden ondertekend. Het blijft natuurlijk een heftig statement wat ze maken en het laat ook weer zien dat er mensen tegen de LHBT-community in opstand komen.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

#3. Doen jullie mee aan een tegenactie/tegengeluid?

Linda: “Ik spreek me graag uit over het thema gender en seksualiteit, maar ik voel me niet altijd geroepen om mijn stem te laten horen. Dat is een gevoelsding. Dus nee, ik ga niet meedoen aan een tegenactie. Zoals ik al aangaf: het tegengeluid dat er is, zegt genoeg.”

Alice: “Net als Linda voel ik per onderwerp aan of ik er iets mee doe op mijn YouTube-kanaal of niet. Ik denk ook dat ze niet veel kunnen bereiken met deze verklaring. Zo voelde ik me bij René van der Gijp en zijn transgendergrap bij Voetbal Inside wel geroepen om er een video over te maken. Daarnaast vind ik het belangrijk om ook positieve dingen te benadrukken, bijvoorbeeld over de groei van het aantal televisieprogramma’s over gender.”

#4. Heb je tips voor mensen die worstelen met wie ze zijn die zijn geschrokken van de Nashville-verklaring?

Linda: “Het is het belangrijkste dat je jezelf kan zijn. Zoek daarom altijd mensen bij wie je dat kan zijn. Deel met hen hoe je je voelt.”

Alice: “Zoek mensen in je omgeving met wie je goed kan praten. Als je die niet in je omgeving hebt, dan kun je die ook op sociale media vinden. Praat met hen over hoe je je voelt en dat je bent geschrokken. Jezelf uiten werkt altijd goed.”

Ster advertentie
Ster advertentie