WK 2014: Muzikaal profiel van Chili

  1. Nieuwschevron right
  2. WK 2014: Muzikaal profiel van Chili

Tijdens het WK Voetbal maken we van elke tegenstander van het Nederlands elftal een muzikaal profiel. Met vandaag: Chili!

Chili is niet alleen zonder twijfel de meest moeilijke tegenstander voor Oranje tot nu toe, het is ook het moeilijkste land tot nu toe om iets te schrijven over de geschiedenis van de hitparade tot nu toe. Chili kent namelijk geen officiële singles hitparade en heeft ook nog nooit een officiële singles hitlijst gehad.

Chileense top 100

Wel zijn er een aantal privé initiatieven te vinden op het internet waarbij wekelijks een Chiliense Top 40 of Top 100 wordt gepresenteerd. Ook het radionetwerk Los 40 Principales publiceert wekelijks een Top 40 met de meest populaire nummers van het land. Voor dit artikel heb ik mij gebaseerd op de Top 100 van Chili Singles Chart omdat deze lijst, net als de Mega Top 50 wordt samengesteld op basis van airplay, streaming en uiteraard downloads.
De lijst vertoond opvallend veel gelijkenissen met de Spaanse hitlijst. De enige verschillen zijn dat in Chili enkele Latijns-Amerikaanse artiesten en een verdwaalde lokale artiest ook de top 100 weten te halen. De hoogst genoteerde Chileense act in eigen land deze week staat op 28 en dat is Andrés de León met ‘Para Encontrarte’. Deze zanger is in Chili een grootheid die al sinds 1993 actief is. Ook zou hij eind jaren ’90 hebben samengewerkt met onder andere Michael Jackson en Toni Braxton.

Chileense artiesten

De internationaal meest bekende Chileense artiest van de laatste 10 jaar is waarschijnlijk DJ Mendez. Hits in de Mega Top 50 scoorde hij niet, maar deze DJ Mendez had wel een hele reeks hits in Zweden in de periode tussen 1999 en 2009, waaronder de nummer 2 hit in 2002: ‘Adrenaline’. En dat is eigenlijk ook weer niet vreemd want zijn ouders vluchten voor de politieke toestand naar Zweden midden jaren ’80. Dus deze DJ Mendez is eigenlijk een halve Zweed die ook woont in Stockholm.
Het gebrek aan internationaal bekende namen vind zijn reden in de hitlijst. Als je ziet hoe weinig lokale artiesten zelfs maar de top 100 halen, dan is het duidelijk dat de focus ligt op de verovering van de lokale hitlijsten, waardoor het buitenland, en zeker de Mega Top 50, ver buiten beeld blijft. De internationale artiesten regeren dus de Chileense hitparade.

Jaarlijsten

Dit was de top 5 van de grote hits in Chili over 2013:
1. Daft Punk ft Pharrell ‘Get Lucky’
2. Carlos Vives ‘Volví A Nacer’
3. Daddy Yankee ‘Limbo’
4. Wisin & Yandel ‘Algo Me Gusta De Ti’
5. Rihanna ‘Diamonds’
Carlos Vives is afkomstig uit Colombia, Daddy Yankee, Wisin en Yandel komen uit Porto Rico, en de anderen zijn bij ons bekend en niet afkomstig uit Chili.
En hetzelfde beeld gaf 2012:
1. Jesse & Joy ‘Corre’
2. Ricardo Arjona & Gaby Moreno ‘Fuiste Tú’’
3. Adele ‘Someone Like You’
4. Michel Teló ‘Ai Se Eu Te Pego’
5. PSY ‘Gangnam Style’
Jesse & Joy komen uit Mexico, Ricardo Arjona & Gaby Moreno uit Guatemala.

Actuele lijst

Een blik op de actuele hitlijst leert dat het toernooi enorm leeft bij onze tegenstanders. De officiële WK song van Pitbull stijgt van 7 naar 2, terwijl ook Shakira het erg goed doet. ‘La La La’ gaat van 9 naar 5. Als we de Mega Top 50 van deze week er naast leggen dan kan je concluderen dat het WK bij de muzikaal bewuste Chilenen meer leeft dan bij ons.
Dit is de top 10:
1. (2) Wisin ft Jennifer Lopez & Ricky Martin ‘Adrenalina’
2. (7) Pitbull ft Jennifer Lopez & Cláudia Leitte ‘We Are One (Ole Ola)’
3. (1) Enrique Iglesias ft Descemer Bueno & Gente Zona ‘Bailando’
4. (3) Coldplay ‘Magic’
5. (9) Shakira ‘La La La (Brasil 2014)’
6. (6) Chayanne ‘Humanos A Marte’
7. (5) Ricardo Arjona ‘Apnea’
8. (8) Michael Jackson & Justin Timberlake ‘Love Never Felt So Good’
9. (4) Pharrell Williams ‘Happy’
10. (13) Calvin Harris ‘Summer’
Arthur DeWaal
Mega Top 50 specialist internationale charts
Ster advertentie
Ster advertentie