Naar homepage
Interview

Adam Granduciel: "Victim was my favorite song to work on"
VPRO

foto: 3FMfoto: 3FM
  1. Nieuwschevron right
  2. Adam Granduciel: "Victim was my favorite song to work on"

3FM-dj Wijnand Speelman interviewt The War On Drugs frontman Adam Granduciel over het nieuwe album 'I Don't Live Here Anymore'. Niet alleen het nieuwe album, maar ook vaderschap, de pandemie en zijn creatieve proces wordt allemaal besproken. Naast het interview deed de band ook een exclusieve sessie.

Andere sound

In het album zitten een aantal nummers die binnen het geheel toch wel anders klinken. 'Old Skin' valt op omdat het geluid door een kleine Fender amp is gegooid, maar 'Change' is dan weer meer opgeblazen en klinkt minder clean dan de rest. Maar voor Wijnand is het meest opvallende nummer toch wel 'Victim'. "Victim was my favorite song to work on, I feel very comfortable having that song and singing it", aldus Adam.

Het nummer klinkt een stuk elektronischer dan alle andere nummers van de band. En het is juist dit wat het nummer een hypnotiserend effect geeft, precies waar Adam naar opzoek is. "I was trying to make the song feel like one moving sound," in plaats van als een perfect gepolijst nummer. In plaats van een klein stukje hiervan in een ander nummer te verwerken, is hij er volledig voor gegaan en dat heeft toch mooi voor hem uitgepakt!

Pandemie

Het kan ook haast niet anders dat ook I Don't Live Here Anymore het effect van de pandemie hard heeft gevoeld. Origineel gezien had het album in april 2020 uit moeten komen, maar de wereld had toch even andere plannen.

Toch heeft Adam en zijn band er een zilveren randje aan kunnen geven, want dankzij het andere opnameproces zijn er allemaal nieuwe en creatieve ideeën uitgekomen. Rond oktober 2020 krijgt het album dan ook de wending die het uiteindelijk heeft gehouden.

Zoontje

Daarnaast had Adam ook meer tijd om met zijn jonge zoontje te besteden, wat hij ook als een zilveren randje ziet. Hoewel het album eigenlijk al volledig was geschreven voor de geboorte, is het opnameproces wel degelijk veranderd.

Elke ochtend dat hij naar zijn thuisstudio gaat om op te nemen, komt zijn zoontje mee. Die begint gelijk met de instrumenten te experimenteren, wat Adam elke keer weer aan een belangrijk feit herinnert: "Music, more than anything, should be fun and enjoyable".

Weet je wat ook fun and enjoyable is als je fan bent van The War On Drugs? Dat ze op 22 april 2022 een concert zullen geven in de Ziggo Dome! Maar, in de tussentijd heb je het hele interview met Adam Granduciel om je warm te houden. Kijk 'm hieronder helemaal!

Ster advertentie
Ster advertentie