HUMAN

Navin (29) praat met jongeren die denken aan zelfdoding

  1. Nieuwschevron right
  2. Navin (29) praat met jongeren die denken aan zelfdoding

Wat als je zo diep in de put zit, dat je het leven niet meer ziet zitten? Dan kun je 24 uur per dag bellen, chatten of mailen met 113 Zelfmoordpreventie. Tussenuur stelde zeven vragen aan psycholoog Navin (29) over zijn werk bij 113. "Veel mensen met suïcidale gedachtes vinden het moeilijk om er zelf over te beginnen en het voelt als een opluchting als iemand anders erover begint."

#1. Wat doe jij bij 113?

“Ik ben als psycholoog verbonden aan 113. Ik help mensen met suïcidale gedachtes via de telefoon, chat of mail. Als er mensen zijn die graag meer hulp willen krijgen, kunnen ze online een traject volgen van maximaal acht sessies. Daarbij zijn ze verbonden zijn aan een vaste psycholoog. Ik ben daar één van. Ook begeleid ik vrijwilligers die bellen, chatten of mailen voor 113.

"We zijn 24 uur per dag bereikbaar. Het drukste moment is tussen zeven en elf uur ’s avonds. Dan zijn mensen vaak thuis van werk of school en is er meer tijd om te malen dan overdag. Op die avondshift werken we met zo’n vijftien mensen. ’s Nachts zijn de gesprekken wat heftiger, omdat bellers dan vaak niemand in hun omgeving hebben waar ze op terug kunnen vallen.”

#2. Wanneer bellen mensen naar 113?

“Dat verschilt. Sommige mensen zijn radeloos en staan misschien wel op het punt om een einde aan hun leven te maken. Soms zit er toch twijfel, dan bellen ze en komen ze bij ons terecht. Wij gaan dan rustig het gesprek met ze aan, vragen of ze veilig zijn. Als dit niet het geval is, sporen we hen aan om 112 te bellen.

“Ook gaan we tijdens een gesprek in op de situatie en kijken we wat verstandig is om verder te bespreken. Dat kan zijn: hoe kom je veilig de avond of nacht door, hoe zoek je hulp bij je situatie of hoe bespreek je je zelfmoordgedachten in je omgeving? Daarnaast benaderen professionals ons; psychologen die ons een casus van een suïcidaal persoon willen voorleggen. Daarvoor hebben we speciale spreekuren. Leraren en werkgevers die met het thema te maken krijgen, bellen ons ook voor advies.”

#3. Spreek je vaak jongeren?

“Zo’n vijftig procent van de mensen die wij spreken, is onder de dertig jaar. Ik denk dat jongeren om verschillende redenen bij ons terecht komen. Zij kunnen ons online beter vinden dan ouderen. Ook denk ik dat veel jongeren de stap om naar de huisarts te gaan moeilijk vinden. Dan is het soms makkelijker om eerst online en anoniem hulp te zoeken. Uiteindelijk stimuleren we jongeren met suïcidale gedachtes wel naar de huisarts te gaan met hun klachten.

“Waarom een groot deel van de groep die we spreken jongeren zijn, weten we niet precies. We doen bij 113 onderzoek naar deze groep. Jongeren krijgen veel te maken met pesten, gescheiden ouders, problemen op school of thuis, onzekerheid over seksuele geaardheid en eenzaamheid.”

#4. Neem je wel eens een verhaal mee naar huis?

“Natuurlijk zijn er altijd verhalen die je raken. Ik werk hier al een tijdje en ik weet ondertussen goed hoe ik hier om moet gaan. Het is geen lopende band-werk. We nemen de tijd voor gesprekken nemen daarna ook even tijd voor jezelf. Daarnaast praten we veel met onze collega’s over wat we gehoord hebben en wat we daarvan vonden. Dat helpt.”

#5. Hoe help je iemand waar je je zorgen over maakt?

“Vraag of alles wel goed gaat. Je kunt ook directer zijn en vragen of iemand wel eens gedachtes heeft over de dood, over er niet meer zijn. Veel mensen met suïcidale gedachtes vinden het moeilijk om er zelf over beginnen en het voelt als een opluchting als iemand anders erover begint. Zorg er vervolgens ook voor dat je niet zelf de hulpverlener gaat spelen, maar kijk samen naar welke hulp er nodig is en waar diegene die kan krijgen. Als je je zorgen maakt over iemand, kun je ook naar 113 bellen om tips te vragen.”

#6. Wanneer kun je vrijwilliger worden 113?

“In principe kan iedereen vrijwilliger worden bij 113. De enige voorwaarde is dat je op dit moment zelf geen suïcidale gedachtes hebt. Want dan is het namelijk moeilijk om iemand anders te kunnen helpen. Als je zelf in het verleden wel die gedachtes had, of andere psychische problemen, kun je gewoon bij 113 werken. Dan werkt het juist weer goed, omdat je je waarschijnlijk goed kan inleven in mensen die in de put zitten. Vrijwilligers volgen een cursus van vier dagen waarin we ze helemaal klaarstomen voor dit werk.”

#7. Waarom is er een Wereld Suïcide Preventie Dag nodig?

“Op heel veel verschillende plekken over de hele wereld zijn mensen nu bezig met dit thema. In Nederland zijn er trainingen, lezingen, congressen en er is aandacht in de media. Door die aandacht hopen we meer mensen te bereiken die niet weten dat er hulp is.”

3FM en 113

3FM wil het taboe rondom praten over psychische problemen en suïcidale gedachtes doorbreken. Daarom organiseren we elk jaar de #openup-week. In 2017 nam 3FM-dj Herman Hofman het initiatief om aandacht te vragen voor hulp bij zelfdoding door in onderstaande video met alle 3FM-dj's te verwijzen naar 113 Zelfmoordpreventie.

Meer info

- Heb jij zelf gedachten over zelfmoord, klik dan hier.

- Maak jij je zorgen over postings die iemand online doet, klik dan hier.

- Maak jij je zorgen om iemand anders, klik dan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie