Podcasts

Kevin onderzoekt online versus real life daten

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Kevin onderzoekt online versus real life daten

Met Valentijnsdag in het vooruitzicht gaat het in de nieuwe Tussenuur-podcast over online daten. Cupido schiet zijn pijlen tegenwoordig virtueel, via datingapps als Tinder, Grindr, Bumble en InnerCircle.

CHECK HIER DE PODCAST!

3FM-Dj Kevin zit zelf op een datingapp en merkt dat er veel online wordt gedatet. Hij vraagt zich af of er nog wel ouderwets geflirt wordt, of dat online daten steeds meer de norm wordt.

Een stelletje dat elkaar online heeft leren kennen, zijn Efecan (17) en Vivian (16). Door een live-stream op zijn YouTube-kanaal kregen ze verkering. Vivians vriendinnen hadden Efecan ontmoet op een meeloopdag, waar ze snapchat-namen uitwisselden. Vivian kreeg deze doorgestuurd. In zijn verhaal zag ze dat Efecan een parodie ging maken op ‘Habiba’ van Boef. Toen ze zag dat hij een live-stream hield, begon ze met hem chatten.


(Efecan en Vivian in gesprek met Kevin)

Awkward ontmoeting

Het chatgesprek ging door tot twee uur ’s nachts. De volgende ochtend spraken ze af bij Vivian thuis. De eerste ontmoeting vonden ze beiden ‘best awkward’. “Ik wilde niet online veel en in het echt dan niks zeggen,” vertelt Vivian. Gelukkig voelde het al snel alsof ze elkaar al jaren kenden. “Ik dacht: Hij is wel perfect in mijn leven. Niet per se als mijn vriend, maar gewoon als een vriend.”


(Vivian en Efecan vertellen over hun relatie)

Inmiddels hebben ze ruim een jaar en negen maanden een relatie. Vivian leerde Efecan kennen via YouTube, een datingapp lijkt haar lastiger om liefde te vinden. “Het moet op je afkomen en het moet ook klikken.”

Ook Efecan zou er niet zomaar aan beginnen. “Als ik niet met haar vriendinnen contact had gehad, dan had ik Vivian waarschijnlijk niet eens willen zien,” biecht hij op.

‘Ze weten wel wat ze moeten typen, maar niet wat ze moeten zeggen’

Online daten heeft dan ook voor- en nadelen, ziet onderzoekster Marianne Cense van Rutgers, het kenniscentrum op het gebied van seksualiteit. Iedere vijf jaar werkt ze mee aan het onderzoek Seks onder je 25e en vorig jaar bracht ze het onderzoek “Ze weten wel wat ze moeten typen, maar niet wat ze moeten zeggen” uit, dat verklaringen geeft over een latere seksuele start onder jongeren. Een van die mogelijke verklaringen is online dating.


(Marianne Cense, kenniscentrum Rutgers)

Marianne concludeert in haar onderzoek dat jongeren in het echte leven niet altijd degene vinden naar wie ze op zoek zijn. Het fysieke contact wordt door datingapps makkelijker gemaakt. Wel merkt ze dat de drempel om real life te flirten veel hoger ligt. “Het is veel makkelijker om een gekke smiley te sturen en te zeggen: ‘Hé, jij bent lekker!’” Ook stelt ze dat het bij online daten lastig is in te schatten wat je van iemand kan verwachten en of je iemand kan vertrouwen. Bij real life daten vindt ze dat toch minder het geval.


(Daan voert een gesprek met Kevin)

'Oh shit, ik ben lelijk!'

Daan, versiercoach bij AttractionGym, geeft mannen advies hoe zij in real life moeten daten. Tijdens een Engels versierprogramma, waar hij zelf aan deelnam, leerde hij dat er vaak veel onbewuste gedragingen zijn, ‘die de aantrekkingskracht vernietigen’. Dat ziet hij ook terug bij de mannen die hij nu zelf begeleidt in zijn trainingen en feedback geeft over hun aanpak.

De feedback die je bij online dating krijgt, vindt hij een negatieve lading hebben. Zo legt hij uit dat Tinder werkt met niveaus van aantrekkelijkheid. “Als je een lage waardering hebt, krijg je heel weinig matches. Het probleem daarmee is, is dat je heel snel de feedback kan krijgen: ‘Oh shit, ik ben lelijk en kan geen liefde krijgen.’” Je moet volgens Daan dan ook niet afhankelijk worden van datingapps. “Neem ze met een korreltje zout.” Daarnaast is ouderwets verkering vragen aan je Valentijn ook véél romantischer ?.

LUISTER DE PODCAST HIER, CHECK 'M OP SOUNDCLOUD, IN STITCHER, OP ITUNES OF VIA DE 3FM APP.

Ster advertentie
Ster advertentie