HUMAN

Door leenstelsel denkt Jens aan een studie in het buitenland

  1. Nieuwschevron right
  2. Door leenstelsel denkt Jens aan een studie in het buitenland

De gemiddelde studieschuld is 26.000 euro. Jens (16) zit in vijf vwo en maakt zich zorgen om zijn toekomst. “Het leenstelsel kost me zoveel stress, dat ik niet positief kijk naar mijn studententijd,” vertelt Jens. Jens is niet de enige met deze stress en daarom demonstreren 24 november vijf jongerenorganisaties tegen het leenstelsel.

Jens is vanwege het vooruitzicht op een hoge studieschuld veel bezig met zijn studiekeuze. “Laatst zocht ik uit hoe duur het was om te studeren en op kamers te wonen. Daar schrok ik van. Zoveel geld; waar haal ik dat vandaan?"

Jens vindt het belangrijk om zich goed voor te bereiden op zijn studententijd. Hij moet wel. “Ik zet nu al geld van mijn bijbaantje opzij om te sparen voor mijn studententijd. Ook ben ik in gesprek gegaan met mijn ouders. We hebben het erover gehad hoeveel zij meebetalen en we hebben samen uitgerekend hoeveel ik dan per maand zou moeten lenen.”

Amsterdam is te duur

Waar hij besluit te studeren is een belangrijke factor. "In Amsterdam is, vergeleken met bijvoorbeeld Nijmegen, wonen veel duurder en kom je moeilijker aan een baan. Ook zag ik een hele toffe opleiding waarbij je op de campus kon wonen, maar dat was in verhouding weer duurder dan studeren in Nijmegen. Door het leenstelsel gaat het meer om de kosten, dan om hoe leuk het is.

“Ik denk eraan om in het buitenland te gaan studeren, hoewel ik nog wel even goed moet onderzoeken waar ik dan zou willen studeren. Het gaat voor mij niet meer alleen om studeren. Het gaat ook over een financiële situatie. Als ik een dikke schuld heb, kan ik ook minder makkelijk een hypotheek regelen als starter. Dat is vervelend. Dat alles haalt het plezier ervan af om aan de toekomst te denken.”

Manifestatie

En precies om die reden gaat Jens zaterdag 24 november protesteren in Den Haag. Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS), de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB), de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), SP-jongerenorganisatie ROOD, en FNV Jong organiseren de manifestatie.

“We verwachten zo’n duizend tot vijftienhonderd scholieren en studenten,” vertelt LAKS-voorzitter Jordy Klaas. “We hebben ook politici uitgenodigd. Hopelijk durven ze een kijkje te komen nemen.”

Juiste timing voor protestmars

Volgens Jordy is dit de tijd rijp voor een manifestatie. “Er is renteverhoging ingevoerd, wat betekent dat lenen voor je studie nog eens zo'n vijfduizend euro extra gaat kosten.

"En de reden van die verhoging is volgens het ministerie het dichten van de begroting. Ze vragen dus nog meer geld van studenten en dat gebruiken ze om een begroting te dichten. Dat vind ik niet normaal.”


(LAKS-voorzitter Jordy Klaas)

Daarnaast komt het ministerie haar afspraken niet na, vindt Jordy. “De studiefinanciering is afgeschaft om geld te besparen. Het geld dat bespaard wordt, zou ingezet worden voor beter onderwijs. Dat gebeurt niet. De kwaliteit van onderwijs wordt elk jaar slechter, blijkt uit onderzoek van de onderwijsinspectie.”

Twee uitstekende redenen om te demonstreren, vinden de jongerenorganisaties. “We hopen hiermee aandacht te vragen voor de nadelen van het leenstelsel. Wij willen graag dat de basisbeurs terug komt. Ik denk ook dat het goed is, om als overheid te investeren in jongeren. Zij zijn de toekomst.”

Wil je meedoen aan de manifestatie? Check dan hier meer info!

Ster advertentie
Ster advertentie