HUMAN

Kun je eigenlijk nog wel veilig een naaktfoto versturen?

  1. Nieuwschevron right
  2. Kun je eigenlijk nog wel veilig een naaktfoto versturen?

We bespraken het met Seren Demirbilek (18) en Giorgio Sanches (18), hoofdrolspelers in de film Sex Ding, waarin het leven van de zestienjarige Vita een regelrechte hel wordt als een pikante foto van haar uitlekt. Tussenuur sprak met Seren en Giorgio over de gevaren van sexting en stelde de ultieme vraag: Kun je eigenlijk nog wel veilig een naaktfoto versturen?

Vita is een mooie meid van zestien. Ze heeft verkering met Django. Op een avond helpt ze met haar beste vriendin Shaira in het restaurant van haar moeder. Gehuld in sexy kleding serveren ze het eten en er wordt na afloop zelfs een foto van hen gemaakt. De moeder van Vita gooit deze afbeelding op internet.

Hier is Shaira niet blij mee, want haar ouders zouden dit nooit goedkeuren. Als ze Vita hiermee confronteert, haalt deze haar schouders op. "Het is maar een foto." Shaira wordt woest. En laat er nu nét ook nog een foto op haar mobiel staan van Vita, die in haar ondergoed voor de camera poseert. In een opwelling gooit Shaira deze foto op internet. En vanaf dat moment gaat het goed fout...

Vanuit het perspectief van het slachtoffer

"Toen ik Shaira speelde en ik die foto poste, voelde ik me niet schuldig." vertelt Seren. "Ik dacht niet aan de gevolgen. Ik dacht puur aan mezelf. Ik denk dat dit bij veel mensen gebeurt."

Voor Seren is Sex Ding een belangrijke film. "Ik hoop dat verspreiders van naaktfoto's deze film zien. Het verhaal wordt namelijk verteld vanuit het perspectief van het slachtoffer. Je leven is voorbij als je zoiets overkomt. In de film zie je hoe Vita eigenlijk langzaam maar zeker kapot wordt gemaakt."

Giorgio speelt Django, het vriendje van Vita. Zo gauw de foto van Vita via social media circuleert, beginnen er scheuren in hun relatie te ontstaan. "Het is jouw meisje en daar ben je trots op. Als zij dan naakt op internet verschijnt, voel je toch een soort plaatsvervangende schaamte. Ook al ben je het niet zelf."


(Seren als Shaira)

'De slet'

Vita wordt op school al vlug op bestempeld als 'de slet'. In de aula wordt ze, in het bijzijn van Django, door haar klasgenoten uitgescholden. Giorgio kan zich nog duidelijk die scène voor de geest halen. "De figuratie was echt goed tijdens de opnames. Zij gaven me het gevoel dat mijn vriendin een soort 'viezerik' was. Ik voelde ook hun blikken. Nogmaals, Django is niet degene die op de foto staat, maar toch wordt hij ook indirect onderdeel van het schandaal. Ik voelde me tijdens het spelen van hem al beschaamd. Ik denk dat dit in het echt nog moeilijker is."

"Zo'n foto blijft je achtervolgen. Als het eenmaal op internet staat, krijgt iedereen je te pakken," vertelt Seren. "Waar Vita ook naar toe gaat of welke keuze ze ook maakt; overal wordt ze herkend. Bij meisjes die dit overkomt, ligt dit heel gevoelig. Ik wil niemand benadelen, maar het zijn wel vaker jongens die dit soort foto's verspreiden. Met het fenomeen slutshaming als gevolg."


(Still uit 'Sex Ding'. Vita wordt uitgejoeld door medeleerlingen).

Grenzen verkennen en overschrijden

Als de gevolgen catastrofaal zijn, waarom sturen tieners dan tóch dit soort foto's? "Tieners zoeken tijdens de puberteit de grens op," vertelt Seren. "Het is spannend, want eigenlijk doe je iets wat niet mag. Het zijn die gevoelens van sensatie en opwinding die maken dat je dit soort dingen doet. Daarnaast ontwikkelt je lichaam in de puberteit zich ook en dat wil je aan iemand anders tonen."

"Het is een soort kick, net alsof je in een achtbaan zit," zegt Giorgio. "Je gaat zoeken hoe ver je kunt gaan en daarbij probeer je elkaar misschien ook te overtreffen. Maar als jullie daarna ruzie krijgen, wordt het gevaarlijk..."

Kun je dan wel eigenlijk nog op een veilige manier tóch een naaktfoto versturen? Als het aan Seren ligt niet. "Je kunt dit niet veilig doen. Zulk materiaal is blijvend. Als iemand je wil zien, doe dit dan face to face." Giorgio stemt daarmee in. "Ga naar elkaar toe. Heb het gezellig, maar hou de smartphones erbuiten! Óf stuur een foto zonder gezicht. Daar kun je nog onderuit komen."


(Giorgio als Django)

Eyeopener

Seren is tevreden met het resultaat. "Het is een film die je raakt. Als dit mensen kan helpen om geen naaktfoto's te verspreiden of te versturen dan zou ik het zelfs gratis doen."

"De film is echt een eyeopener," vertelt Giorgio. "Wat ik mee wil geven aan iemand die dit overkomt is: probeer positief te blijven. Het gaat uiteindelijk over. Ik geloof namelijk wel dat er een dag komt dat alles weer normaal is. Een dag dat je weer gewoon met je vriendinnen kunt zijn."

"Zoek alsjeblieft hulp," besluit Seren. "Als je het niet aan je ouders en familie durft te vertellen, stap dan alsjeblieft naar de politie. Als er iemand is die je kan helpen dan zijn zij het wel. Blijf er niet mee zitten en zoek altijd hulp."

Sex Ding gaat zaterdag 25 november in première. Daar kun je bij zijn, check het hier. Een week later, op 1 december, is de film te zien op NPO2. De film past bij #onwijs, de week van de mediawijsheid waarin we aandacht vragen voor onderwerpen als sexting, nepnieuws, online veiligheid, slutshaming, gameverslaving, privacy en cyberpesten. Belangrijk dus! Check hier alles wat we doen.

Ster advertentie
Ster advertentie