HUMAN

5 manieren om te cashen (als robots jouw baan overnemen)

  1. Nieuwschevron right
  2. 5 manieren om te cashen (als robots jouw baan overnemen)

Natuurlijk ben je bang voor robots. Maar dat hoeft niet!

Veel studenten en jonge werknemers maken zich zorgen over de toekomst, blijkt uit onderzoek van uitzendbureau YoungCapital. En terecht. De helft van al het werk dat nu nog door mensen wordt gedaan, kan tegen 2055 overgenomen zijn door robots.

Gelukkig is er genoeg werk dat niet overgenomen kan worden door robots en waar je ook nog eens big money mee kunt verdienen. We hebben vijf tips!

#???1. YouTube als werkplek?

Als je een gmail-account hebt, dan heb je een YouTube-kanaal. Zo snel, zo simpel. De meeste mensen kijken alleen video’s, maar je kunt ze ook zelf maken, zoals The Nerdwriter. Dit kanaal is van Evan Puschak, waarop hij video-essays maakt. En die kunnen over van alles gaan: over morele dingen maar ook over het creatief gebruiken van filmtitels.

??Aan het eind van de video praat The Nerdwriter kort over zijn sponsor, die reclame maakt op zijn kanaal. Zo scharrelt Evan een inkomen bij elkaar. Youtube betaalt bovendien zijn kanaal ook, afhankelijk van hoeveel mensen op advertenties klikken.

Euro's!

Als veel mensen je kanaal bekijken, zullen ze veel advertenties tegenkomen. ??In eigen land hebben we bijvoorbeeld de Storytellers, een kanaal dat film, media en cultuur analyseert. Kort geleden bereikten ze een mijlpaal van 10.000 subscribers, die ongetwijfeld veel advertentie-inkomsten opleveren. ?

Maar je hoeft het niet alleen te doen. Patreon is een van de vele crowdfunding-bedrijven dat digitale makers steunt. Mensen kunnen een paar euro’s in jouw creaties investeren en jij kunt een paar euro in een ander investeren. En dat kan van alles zijn: YouTube-kanaal, blog, insta-account of je eigen e-book.

>> Overtuigd? Lees dan ook: YouTuben doe je zo!

???#2. Maak een app!

??Dus je hebt een idee voor een geweldige app?! Onderzoek eerst je publiek en maak vervolgens een ontwerp. Vervolgens zijn er zat softwarebedrijven die je kunnen helpen om een app te ontwikkelen, mocht je dat niet zelf kunnen.

?De volgende stap is je app plaatsen in een appstore. Voordat je je vastklampt aan Google en Apple, weet dat je het ook kleinschaliger kunt proberen. Er zijn onafhankelijke appstores zoals de Amazon appstore en GetJar. Bij Amazon is er zoiets als het Stappenplan. Daar is de kans dat je ontdekt wordt groter en kun je kijken hoe je app het doet.

??#3 Geloof in je idee en werk het uit!

Een idee hebben we allemaal wel eens. Vaak denk je dat het al bestaat of dat het niet realistisch is en doe je er niets mee. Maar vergeet niet: ideeën zoals e-books, Netflix of Facebook waren in het begin ook niet realistisch.

Neem nou Boyan Slat. Naar aanleiding van zijn profielwerkstuk kwam hij met een idee voor het opruimen van afval in de oceaan. Met zijn profielwerkstuk behaalde hij de eerste plaats in Best Technical Design wedstrijd van de TU Delft. Daar heeft hij zijn idee verder verwerkt.

#3.1 Vergeet niet marktonderzoek te doen

Bij een idee voor een nieuw product begin je met marktonderzoek: hier onderzoek je of er vraag is naar het product en je niet te veel aanbod en concurrenten hebt.
Bij te veel concurrentie en te weinig vraag is het waarschijnlijk niet handig om verder te gaan.

Tenzij je echt denkt dat jouw product anders is dan de anderen. Dit kun je onderzoeken in octrooiliteratuur. Hier kijk je of je idee écht nieuw is en vraag je zo nodig een patent aan.

#3.2 Ga op zoek naar (crowd)funding!

?Als je iets probeert voor elkaar te krijgen, zoals het opruimen van de oceaan, kun je net als Boyan Slat een haalbaarheidsonderzoek doen. Hiermee onderzoek je waar de moeilijkheden liggen en of er financiering nodig is. ?Crowdfunding behoort hierbij tot de opties, dat deed Boyan Slat ook.

Hierbij maak je een site waarop je laat zien wat je wilt bereiken en hoeveel geld je daarvoor nodig hebt. In plaats van miljoen euro van één persoon krijg je (in het meest ideale geval) één euro van een miljoen mensen. Ook kom je wellicht in aanmerking voor een subsidies vanuit de overheid, dat kun je hier checken.

#4. Geef je eigen muziek uit

Naast video, essays, ideeën en kunst is er natuurlijk ook muziek. Heb je geen zin om mee te doen aan The Voice, maar je wilt wel doorbreken als muzikant, dan is een dienst als Kobalt wellicht een optie. Dit is een onafhankelijke muziekuitgeverij, die niet de rechten van je muziek wil en de artiest de regie geeft.

Aanrader is om je muziek thuis (of op school) op te nemen en op een site of YouTube te plaatsen. Voor het maken van je eigen site zonder al teveel poespas, kun je bij Wordpress of Blogspot terecht.

In Amsterdam zit ook zo'n onafhankelijke muziekuitgeverij, genaamd Whoozy. Zij willen binnenkort een app uitgeven voor onafhankelijke muziek. Hieronder zie je hoe Whoozy werkt.

#5. Maak dingen thuis (en verkoop die shit)!

Als je meer houdt van ‘echt’ handarbeid in plaats van virtueel dingen maken, zijn er ook mogelijkheden. Zo kun je zelf spullen maken en verkopen op Etsy. Zij staan voor handgemaakt en hebben een broertje dood aan massaproductie. BijEtsy koop en verkoop je bijvoorbeeld kleding of schilderijen.

Zo verkoopt de Spaanse illustrator Valero Doval zijn creaties (vogels vooral) op Etsy. Hij heeft inmiddels de Young Illustrators Awards in Berlijn gewonnen en is The New York Times zijn klant. Zo zie je hoe kunstenaars het internet kunnen gebruiken als hun podium.

Dit verhaal is geschreven door Sahra Mohamed, een scholier die een aantal dagen bij Tussenuur kwam snuffelen en graag een artikel wilde publiceren, ook omdat ze daarin ambities heeft. Waarvan akte, Sahra. Ze heeft ook al een eigen website, die check je hier.

Ster advertentie
Ster advertentie