HUMAN

Waarom zijn deze 14 taboes nog steeds taboe?

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom zijn deze 14 taboes nog steeds taboe?

'Ja, ik speel blokfluit. Nou en?!'

Het leven in Nederland biedt tegenwoordig veel vrijheden, bijvoorbeeld op het gebied van seksualiteit en meningsuiting. Veel mag, maar opmerkelijk is dat bepaalde dingen toch nog steeds niet gedaan of gezegd 'horen' te worden.

Daarom maakte 7Days-blogger Sophia van Lil een lijst met de 14 grootste taboes, die eigenlijk helemaal geen taboes zouden moeten zijn.

(Sophia van Lil, 16 jaar)

#1. Cijfers

Na een competitieve periode in de onderbouw wordt het plotseling een totale schande om toe te geven dat een toets erg goed of juist slecht gemaakt is.

#2. Scheten

Het aantal scheten dat je op een dag laat. Wat jammer is, omdat het tot veel geruststelling zou leiden om te horen in welke mate jouw aantal normaal is.

#3. De rode vlag

'Ongesteld zijn' leidt tot heel veel ongemakkelijkheden omdat er niet om 'maandverband' gevraagd durft te worden. Het lijkt alsof we vergeten zijn dat het wonder van de geboorte hierdoor mogelijk wordt gemaakt en vrouwen best wat erkenning en steun mogen krijgen.

#4. Ongelijkheid tussen man en vrouw

Het feit dat vrouwen en mannen nog steeds niet gelijk behandeld worden. Iets waar echt over gesproken zou moeten kunnen worden zonder minachtend snuivend feminist genoemd te worden (waaruit dan weer blijkt hoe de situatie dus in elkaar zit).

#5. LGBT

Doordat heteroseksualiteit voor de meerderheid een standaard is, wordt homo- en biseksualiteit als afwijkend en dus opvallend gedrag beschouwd.

#6. Bajesklant in de familie

Een familielid of kennis in de gevangenis hebben, omdat de veroordelende meningen van anderen je doen schamen voor de fout van een ander.

#7. Oppasgeld

Hoeveel geld je vraagt voor een uur oppassen, omdat wie weinig vraagt direct onoprecht bescheiden is en wie veel vraagt meteen als onredelijk en schaamteloos bestempeld wordt.

#8. 'Lullig' instrument bespelen

Het bespelen van een niet-populair instrument, hoe mooi het ook klinkt, omdat men er gewoon niet zo aan gewend is. Dan kun je nog zo'n virtuoos zijn op je blokfluit, het is geen gitaar.

#9. Plastische chirurgie

De vraag of je later plastische chirurgie wilt ondergaan, omdat je volgens de dikopgemaakte buurvrouw dus kennelijk een slecht zelfbeeld hebt en bang bent voor ouderdom, wat echt wel zorgelijk is.

#10. Even niet behulpzaam

Wanneer dingen even niet goed gaan, door stress of welke reden dan ook, en je een ander daardoor niet meteen kunt helpen.

#11. Ervaring met zelfmoord

Iemand kennen die zelfmoord heeft gepleegd. Dit roept veel pijn en verdriet op, maar leidt ook tot veel vragen van anderen omdat dit toch ‘buitengewoon’ is en volgens velen niet de juiste manier van sterven.

#12. Grote verschillen

Relaties waarbij het leeftijdsverschil heel groot is, of de jongen veel kleiner is dan het meisje. Vreemd, maar ook hierbij enkel omdat dit niet de gewoonte is.

#13. Aparte muzieksmaak

Death metal- of Beethovenfan zijn, omdat nummers in die stijl nou eenmaal nooit in de hitlijsten staan. Moet je toch lekker zelf weten.

14. Poepen op school (of werk)

Een afgrijselijk dilemma tussen natuurlijke behoefte en smerige hokjes.

Openheid svp

Als je dit lijstje zo ziet, kun je concluderen dat het niet zozeer gaat om wát er niet besproken wordt, maar om het feit dat er meteen een oordeel van anderen aan gekoppeld wordt. Het zijn de meningen van anderen die ons beperken.

Als we voortaan geen aandacht besteden aan oude vooroordelen en standaarden, maar met neutrale blik open staan voor bijna alles, zal schaamte snel plek maken voor openheid.

Ster advertentie
Ster advertentie