Meer NPO
STER Advertentie

Tienermoeders zijn eigenlijk gewoon superhelden

Tienermoeders zijn eigenlijk gewoon superhelden

Woensdag 15 november 2017 - 14:31 uur

Afgelopen weekend was de allereerste 'Dag voor tienerMoeders', waar zo'n zeventig tienermoeders op afkwamen. Tussenuur sprak met Linda, de kersverse tienerMoeder van het Jaar en de organisator van deze dag, Emma van den Brand, die zestien jaar geleden als vijftienjarige beviel van Zoë. "Mijn hele ontwikkeling tot volwassene heeft Zoë ook meegemaakt."

Emma werd op haar vijftiende zwanger. Inmiddels is haar dochter Zoë zestien jaar en is Emma de drijvende kracht achter de eerste Landelijke Dag voor tienerMoeders, die afgelopen weekend in Bussum plaatsvond. Toen Emma zwanger was kreeg ze veel vooroordelen en nare reacties voor haar kiezen. "Tieners zijn hard naar elkaar. Ik werd op school nageroepen en zelfs mijn jongere zusje werd erop aangesproken."

Emma organiseert deze feestelijke dag om tienermoeders van nu een hart onder de riem te steken. Maar niet alleen daarom. Ze is namelijk klaar met de vooroordelen over meisjes die op jonge leeftijd zwanger worden. "We zijn alles behalve de onderkant van de samenleving. Kijk maar eens naar wat wij allemaal op jonge leeftijd voor elkaar krijgen."

Een kleine recap van de dag:

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Multi-managers

"Er bestaat een heel eenzijdig beeld van tienermoeders," vertelt Emma. "Ze worden té vaak neergezet als meiden die geen verantwoordelijk nemen en geen toekomst hebben. Dat is onzin. Deze meiden moeten met veel minder middelen dan de meeste moeders zorg dragen voor hun kind. Normaal studeert een meisje, vindt een baan en koopt een huis. Daarna krijgt ze misschien een kind. Tienermoeders moeten alles tegelijk doen en en dat is eigenlijk een hele knappe prestatie, als je er over nadenkt."

Emma's dochter, Zoë, doet dit jaar vwo-examen. Ze begreep vroeger nooit zo goed waarom haar moeder in de avonden altijd in de boeken gedoken zat. "Als kind begrijp je helemaal nog niet wat een opleiding of werk inhoudt. Ik vond het gek dat mijn moeder er zo veel mee bezig was. Nu zie ik pas dat het heel knap is dat ze al die dingen tegelijk moest doen. Na mijn geboorte heeft ze mbo gedaan en daarna zo snel mogelijk werk gevonden. Daarna heeft ze nog een hbo rechten gedaan, terwijl ze tegelijkertijd een kind en een fulltime baan had. Dat bewonder ik enorm!"


(Zoë en Emma)

Zusjes?

Regelmatig krijgt Zoë tijdens het winkelen de vraag of haar moeder en zij zusjes zijn. "Dat is niet per se vervelend, maar het is wel vermoeiend om het steeds opnieuw uit te moeten leggen. Het is een soort riedeltje geworden. Ik weet ook eigenlijk gewoon niet beter. Ik bedoel, ik heb niet ook nog een moeder van veertig gehad.

"Een jonge moeder is juist vaak hartstikke leuk. In plaats van me alleen afzetten bij een kinderspeelparadijs, deed ze met me mee, want ze is jong en fit. Ook kan ik met haar over echt alles praten. Bovendien heb ik ook al haar vriendjes meegemaakt, want ik was er eigenlijk gewoon vanaf het begin bij."

"Dat is inderdaad bijzonder," vult Emma aan. "Er zijn speciale momenten in de jeugd van Zoe die we alleen hebben kunnen beleven omdat ik zo vroeg moeder ben geworden: eerste reis buiten Europa, eerste huurwoning, mijn allereerste auto, mijn hbo-diploma, overal was Zoë bij. Mijn hele ontwikkeling tot volwassene heeft Zoë ook meegemaakt."

 

Eenzaamheid

"Ik voelde me de eerste jaren tijdens de zwangerschap en na de bevalling best eenzaam," vertelt Emma. "Wat ik miste, is het contact met lotgenoten. Ik wist op mijn vijftiende niet eens dat er überhaupt andere tienermoeders waren. Daar wil ik nu verandering inbrengen. Tienermoeders willen elkaar ook heel graag helpen. Dat vind ik heel mooi om te zien."

Het was een van de redenen waarom Emma deze Dag voor tienerMoeders mogelijk wilde maken, een dag waarop tienermoeders nieuwe contacten op doen, praten met lotgenoten en workshops kunnen doen, bijvoorbeeld een lesje in culinaire traktaties of een cursus om je zelfvertrouwen een boost te geven. Bovendien wordt de tienerMoeder van het Jaar verkozen en ontvangt zij een opleidingscheque t.w.v. EUR 4.500,- namens NCOI en de stichting voor tienerMoeders.

Niet direct op een roze wolk

De allereerste TienerMoeder van het Jaar werd Linda (22). Zij was zeventien toen ze zwanger werd van Naomi, die inmiddels vier jaar is. De eenzaamheid die Emma beschrijft, herkent Linda. "Leeftijdgenoten hebben een heel ander leven. Die gaan lekker stappen. jij zit ondertussen thuis met je kind."

"Mijn zwangerschap was eigenlijk best saai," vertelt Linda. "Dat klinkt misschien cru, maar ik zat niet direct op een roze wolk. Ik was net klaar met de middelbare school en ik moest door mijn zwangerschap weer bij mijn ouders gaan wonen. Natuurlijk heb ik ook leuke momenten gehad. Toen ik de echo voor het eerst zag, samen met mijn moeder, was ik direct verkocht. En het moment dat ik Naomi eenmaal in mijn armen had, verdwenen mijn twijfels definitief. Ik dacht: dit is het."


(Linda wordt door Tanja Jess uitgeroepen tot tienerMoeder van het Jaar. Foto: Melvin Bakker Fotografie)

Byebye stereotype

"De buitenwereld heeft een vertekend beeld van tienermoeders," zegt Emma. "Als er ook maar iets misgaat, worden de vooroordelen die bestaan over tienermoeders meteen bevestigd. Dat is onterecht."

"Er is nog veel te vaak een stereotype beeld van tienermoeders," zegt Linda. "Ik wil dat Naomi ziet dat ik het wél kan. Emma heeft me daarbij ook enorm geïnspireerd. Ik ben nu van plan een hbo te volgen. Ik wil net als haar ook ooit iets betekenen voor tienermoeders."

Leeftijd speelt geen rol voor moeders

"Je hoort vrouwen van in de dertig al klagen over hoe zwaar het is om moeder te zijn," zegt Zoë. "Hoe knap is het dan als je op zo'n jonge leeftijd zorg draagt voor een kind?"

"Leeftijd speelt geen rol als je moeder wordt." vindt ook Linda. "Natuurlijk reageer je als een zestienjarige anders op dingen dan wanneer je dertig bent, maar uiteindelijk gaat het erom dat je verantwoordelijkheid neemt."

Emma heeft ook een boek geschreven: 'tienerMoeder van Zoë.' Klik op de link voor meer info. 

Kijk live naar 3FM

Lees ook