Meer NPO
STER Advertentie

Daniël (16) doet een herkansing om summa cum laude te slagen op het gymnasium

Daniël (16) doet een herkansing om summa cum laude te slagen op het gymnasium

Vrijdag 23 juni 2017 - 14:00 uur

Daniël (16) is een leerwonder, hij is (voorlopig) cum laude geslaagd voor het gymnasium, normaal gesproken doe je daar zes jaar over, en dan is cum laude nog niet eens vanzelfsprekend. Toch is Daniël nog niet helemaal tevreden: hij wil summa cum laude slagen, dat wil zeggen een gemiddelde van een negen of tien. Nog één herkansing en dan is hij er...misschien.

Zeg Daniël, hoe kun je op je 16de al een gymnasiumdiploma hebben?

"Ik heb twee keer een klas overgeslagen, de eerste keer was op de basisschool, in groep vier. Ook het vijfde jaar van het gymnasium heb ik overgeslagen. Ik heb een leuke tijd gehad maar ik verveelde me wel een beetje op school. Ik ben dan ook blij dat ik niet nog een jaar langer hoef. Een jongen uit mijn klas kwam voor de grap met het idee om mij een klas te laten overslaan. De mentor vond dat eigenlijk ook wel een goed plan."

Leg je jezelf op die manier niet ontzettend veel druk op?

"Nee hoor, ik kan het wel aan. Ik leg niet teveel druk op mezelf anders heeft dat een negatief effect op me. Ik kan het beste presteren zonder druk, laat mij maar gewoon mijn ding doen. Die hoge cijfers gaan eigenlijk vanzelf. Ik haal niet zo snel een zes."


Daniël in de klas

Waarom ga je proberen om van een acht een negen te maken?

"Ik had voor het vak M&O een acht en ik heb een herkansing gedaan omdat ik toch wilde proberen er minimaal een negen van te maken. Er zijn een paar domme foutjes die ik gemaakt heb en die wil ik graag inhalen. Ik vind het wel een uitdaging om het maximale uit mezelf te halen, en dat is ook met cijfers zo. Als ik door een herkansing summa cum laude kan slagen, dan probeer ik dat zeker."

Heb je wel een beetje kunnen genieten van je vrije tijd de afgelopen jaren?

"Zeker, ik heb de afgelopen tijd veel opgepikt uit de les en daardoor hoefde ik niet meer zoveel te leren. Ik heb natuurlijk wel wát geleerd, maar niet heel veel. Ik heb ook veel gevoetbald en andere leuke dingen gedaan. Ik kan gewoon makkelijk leren, het kost me niet zoveel moeite."

Wat ga je nu doen?

"Ik ga na de vakantie beginnen aan de opleiding Econometrie. Hiervoor moet ik nog wel mijn Wiskunde B-certificaat halen dus ik zit in de maand juli ook nog even met mijn neus in de boeken. Het is niet zo dat ik voor de opleiding zulke hoge cijfers moet hebben. Dat is echt iets wat ik zelf wil. Mijn ouders zijn ook erg trots op me. Ze zouden denk ik verbaasd zijn als ik bijvoorbeeld ineens een zes zou halen. Het is trouwens niet zo dat ze druk zetten hoor, ze laten mij lekker mijn gang gaan."

Ben je trots op jezelf? 

"Ehh.. jawel, maar het is nog niet af hè. Nu eerst nog gaan studeren. Het is voorlopig nog niet klaar, we moeten ook nog verder kijken. Je kunt wel trots zijn, maar dan moet je ook weer verdergaan om nog beter te worden. Ik ben dan wel pas zestien, maar toch. Ik hoop dat de opleiding moeilijk gaat worden, dan weet ik dat ik de goede studie heb gekozen. Ik wil wel ongeveer dezelfde cijfers halen daar, rond de acht of negen dat zou wel leuk zijn."

Op 30 juni hoort Daniël of hij summa cum laude geslaagd is. 

Kijk live naar 3FM

Lees ook