Meer NPO
STER Advertentie

Hoe komen ze erop: 4 bizarre hobby's

Hoe komen ze erop: 4 bizarre hobby's

Vrijdag 17 februari 2017 - 12:28 uur

"Ik borduur ook wel eens tijdens saaie lessen, maar dat wordt me niet in dank afgenomen."

De meeste jongeren zitten op voetbal, hockey of pingelen af en toe op een gitaar. 

Deze vier jongeren pakten het net wat anders aan en kozen voor een hobby die niet zo vaak voorkomt #creatief. Ze vertellen over hun nogal bijzondere hobby.

#1. Peter Peijs (25): Imkeren

Vertel eens… wat houdt imkeren precies in?

“Samen met mijn zus en soms met mijn vader heb ik ruim vijftig bijenvolken. Hoeveel bijen dat zijn kan ik niet precies zeggen. Het is namelijk niet te tellen, maar het kunnen er goed twee miljoen zijn. Komende winter wil ik er dubbel zoveel hebben. We oogsten honing van de bijen en mijn vrienden zijn daar dol op. Wij doen met de bijen ook aan bestuiving. We verhuren onze bijen dan aan fruittelers.”

Waarom ben je gaan imkeren?

“Mijn zus en ik zijn gaan imkeren omdat mijn opa dit ook deed. We vonden dit altijd al wel erg interessant en besloten een cursus te volgen. Uiteraard heb ik die cursus beter gedaan dan mijn zus, vandaar dat ik de beste imker ben van ons twee haha!”

Ben je niet bang van al die bijen?

“Nee, wij zijn ermee opgegroeid. Vroeger speelde ik al tussen de bijen dus ik ben er totaal niet bang van."

Waarom ben je niet gewoon gaan voetballen ofzo?

“Een normale hobby zou mij snel gaan vervelen denk ik. Ik vind imkeren een uitdaging omdat de bijen zich niet aanpassen aan jou, maar jij je aanpast aan hen. Wanneer ik denk alles te weten over bijen gaat er weer wat fout en kom ik erachter dat ik nog lang niet alles weet.”

Denken je vrienden er net zo over?

“Ze zijn eigenlijk niet anders gewend. Mijn vriendin moet niets van bijen hebben maar mijn vrienden en collega’s noemen me weleens ‘De Bijenkoning’ of ‘De Blije Bij’, daar kan ik wel om lachen. Ze vinden de honing en honingwijn natuurlijk ook heel lekker.“

#2. Amanda de Kuiper (21): Borduren

Huh? Waarom borduren? 

“Op Instagram volgde ik een account van een meisje dat iedere vakantieplek waar ze kwam naborduurde. Ik vond dat zo ontzettend leuk dat ik zelf ook een startersetje gekocht had. Ik heb mezelf toen leren borduren en heb zelf ook een account aangemaakt (@istitchthings). Hier deel ik mijn borduurprojectjes en krijg ik soms ook verzoekjes binnen."

 

Yeezy, yeezy, what's good? ?#embroidery #embroideryart #embroideryhoop #stitching #stitchersofinstagram #getyostitchon #gettingstitchy #crafty #craft #dmc #yarnporn #yarn #yeezus #yeezy #kanye #kanyewest #kanyebest #floral

Een bericht gedeeld door Amanda de Kuiper (@istitchthings) op


En wat maakt borduren dan leuker dan andere hobby’s? 

“Ik heb naast borduren ook nog normalere hobby’s zoals lezen, winkelen en Netflixen. Die laatste kan ik trouwens mooi combineren met borduren. Ik heb bijvoorbeeld alle seizoenen van New Girl al bordurend zitten kijken. Ik borduur ook wel eens tijdens saaie hoorcolleges, maar dat wordt me niet altijd in dank afgenomen. “

Wat zeggen je vrienden van jouw leeftijd hiervan?

“De meeste mensen vinden het heel leuk. Er wordt vaak gevraagd of ik wat van mijn borduurwerkjes kan laten zien. Ik merk dat vooral oudere vrouwen het leuk vinden als ik hen vertel dat ik borduur. Mensen maken wel soms grapjes dat ik een beetje een oma ben, maar dat maakt me niet zoveel uit. #grannylifebestlife, toch?”

En verveel je je dan nooit?

“Je kan bij borduren heel goed je eigen vooruitgang zien en je blijft altijd leren. Ik vind het ook leuk om te experimenteren met borduren op nieuwe dingen. Ik ben nu bijvoorbeeld op de stropdas van mijn broer aan het borduren. Er is altijd wel wat nieuws te doen en ik heb ook altijd wel een nieuw idee, dus ik ben voorlopig nog wel even bezig.”

#3. Nadieh Schouten (16): Cornet spelen

 Hoe kom je erop om voor deze hobby te kiezen?

“Mijn nicht speelt al lang trompet in een showcorps. Toen ik zes jaar was wilde ik ook graag trompet spelen, maar ik was te jong. Toen ik zeven was mocht ik cornet gaan spelen bij Brassband Oefening en Uitspanning, hier heeft mijn oma ook altijd gespeeld. Tot op de dag van vandaag speel ik hier nog steeds.”

En ehh.. hoezo kies je niet gewoon voor een normale hobby?

“Ik heb ook lang op volleybal gezeten maar muziek trok mij toch meer. Je blijft bij muziek steeds weer dingen leren en je kan er zelfs je beroep van maken, wanneer je aan het conservatorium gaat studeren. Ik werk twee maanden toe naar de Nederlandse kampioenschappen, en als ik dan met het orkest een topprestatie neerzet is dat natuurlijk supergaaf!”

Hoe reageert je omgeving op jouw hobby?

“De reacties zijn wisselend. Omdat ik ieder weekend een optreden heb is dat soms lastig met vrienden. Wanneer ik bijvoorbeeld een feestje heb zeggen zij: “Pff.. alweer die muziek? Zeg dat gewoon een keer af dan!” Mijn familie is gelukkig zelf ook erg muzikaal en zij reageren er leuk op.”

Waarom gaat deze hobby niet vervelen?

“Dit komt omdat ik er gewoon erg veel plezier in heb. Muziek maken is erg leuk en het orkest is ook heel gezellig. Er blijft iedere keer weer uitdaging inzitten, dit komt door de wedstrijden en solistenconcoursen. Muziek maken is gewoon het leukste dat er is!”

#4. Anneke Vos (16): Kunstschaatsen

 Hoe kom je erbij om te gaan kunstschaatsen?

“Toen ik vijf was heb ik leren schaatsen, maar ik vond het eigenlijk veel te koud. Toen mijn zusje vijf werd, begon ze net als ik met schaatsen. Zij vond het een stuk leuker en werd uitgekozen als talent. Ze ging steeds vaker trainen en toen ik veertien werd dacht ik: ik ga ook weer eens schaatsen! Het ging beter en nu, drie jaar later, schaats ik nog steeds erg veel met mijn zusje.”

En snappen je vrienden het ook?

“Mijn omgeving reageert eigenlijk heel raar. De meesten snappen de sport niet en ze snappen ook niet dat er nog meer bij komt kijken dan alleen trainen. Ik vind dat erg jammer. Gelukkig gaat mijn school er heel anders mee om, zij vinden het allemaal wèl bijzonder. Ik krijg van school ook de kans om lekker vaak te gaan trainen. Omdat ik zo vaak weg ben heb ik ook niet de beste vrienden gemaakt op school, ik leef wat dat betreft wel in een andere wereld.”

Met al die moeilijke stunts is jouw hobby niet snel saai, of wel?

“Nee, mijn hobby gaat zeker niet vervelen omdat ik iedere keer zoveel kan blijven leren. Ik ben nu bezig met het leren van dubbele sprongen, maar er zijn ook schaatsers die veel meer doen dan dat. Er is dus nog genoeg te leren. Verder houd ik er heel erg van om mijn eigen kür te rijden, dan mag ik tijdens wedstrijden op muziek laten zien wat ik kan. De combinatie tussen muziek, schaatsen en natuurlijk doen wat ik leuk vind is geweldig.”

Oké, dus paardrijden of turnen is niet echt iets voor jou?

“Nou, ik heb het allebei wel gedaan, maar ik vond het niet zo leuk. Ik vond het te standaard en ja, kunstschaatsen is in Nederland nou niet bepaald standaard. Het is een originele hobby en toch is het supergaaf om te doen.”

Kijk live naar 3FM

Lees ook