Naar homepage
3FM nieuws

3FM-luisteraar Hans in Sydney: "Het is surreëel - de lucht is rood en de zon oranje"

  1. Nieuwschevron right
  2. 3FM-luisteraar Hans in Sydney: "Het is surreëel - de lucht is rood en de zon oranje"

Het kan je bijna niet ontgaan zijn: Australië kampt al weken met zeer hevige bosbranden. Tot nu toe zijn er zeventien doden gevallen, vluchten mensen naar de kust om aan de hitte te ontkomen en zijn evacuaties gestart. Wijnand Speelman belde met 3FM-luisteraar Hans in Sydney.

1.5 keer Nederland

Al anderhalve maand hebben de regio's New South Wales en Victoria te maken met bosbranden. Sommige gedeeltes zijn extreem droog, het heeft afgelopen jaar amper geregend. Op dit moment woeden er meer dan 200 branden. Hans: "Qua oppervlakte staat dat gelijk aan anderhalf keer Nederland."

Hans woont in Sydney en als je daar nu op straat loopt, ruik je continu een brandgeur. "Dat is al anderhalve maand zo, al verschilt het per dag. Het hangt af van de windrichting: sommige dagen heb je frisse lucht, maar soms is de mist zo dik dat er ook asdeeltjes uit de lucht komen vallen. Als je dan een dag buiten bent, staat dat gelijk aan het roken van 30-100 sigaretten."

Rode lucht

"De lucht is af en toe gewoon rood, je ziet ook een oranje zon overdag. Het is een surreëel soort licht." Het advies is dus vooral om binnen te blijven, met je airco of luchtfilteringssysteem aan. Hans voorspelt dat de branden niet snel af zullen zwakken. "De eerste regen wordt pas over twee maanden verwacht. Dit brandt nog wel even, helaas. "

Ster advertentie
Ster advertentie