Meer NPO
STER Advertentie

Helft van de jongeren heeft moeite om hulp te vragen bij mentale klachten in coronatijd

Helft van de jongeren heeft moeite om hulp te vragen bij mentale klachten in coronatijd
Külli Kittus

Maandag 9 november 2020 - 13:03 uur

Meer dan de helft van de Nederlandse jongeren heeft moeite om professionele hulp te vragen bij mentale klachten in coronatijd. Het Rode Kruis biedt deze jongeren een luisterend oor, samen met de coaches van Stichting Blijfovereind.

zware tijd

Bijna 70 procent van de jongeren tussen 16 en 30 jaar ziet op tegen de wintermaanden, 30 procent maakt zich zorgen over de toekomst en 30 procent voelt zich eenzaam. Jongeren vinden de coronacrisis zwaar, onder andere door het gebrek aan sociale contacten, blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis.

"Juist jongeren zijn meer dan wie dan ook aangewezen op sociale contacten", zegt Huib Wurfbain, coach bij Blijfovereind. Deze groep heeft maximaal behoefte aan actie, spanning en gezelligheid. "Allemaal dingen die nu beperkt zijn."

goede structuur en gezond eten

Om deze tijd beter door te komen, komt het Rode Kruis met tips. Een goede structuur in je dag brengen en gezond blijven eten kan al helpen. En ook blijven bewegen en goed contact houden met anderen is goed voor je.

En misschien wel de belangrijkste tip: blijf praten over je gevoel. Ruim de helft van de jongeren heeft iemand waar zij terecht bij kunnen. Maar bijna 40 procent geeft aan dat zij diegene vaker moeten raadplegen.

hulp vragen

Zit alles even tegen, kun je wel een steuntje in de rug gebruiken? Via het Rode Kruis biedt Blijfovereind gratis telefonische gesprekken aan met coaches die je gaan helpen.

Het gesprek duurt een half uur en je bepaalt zelf waarover je het wilt hebben. Je kunt je aanmelden via de website van Blijfovereind.

Kijk live naar 3FM

Lees ook