3FM nieuws

Teun (20) werkt in gesloten verpleeghuis: 'Wij kunnen familie niet vervangen'

  1. Nieuwschevron right
  2. Teun (20) werkt in gesloten verpleeghuis: 'Wij kunnen familie niet vervangen'

Teun Toebes werkt in een verpleeghuis in Brabant. Sinds een paar weken mag er geen bezoek komen. Voor onze rubriek Jonge helden in de coronacrisis nemen we een kijkje in zijn wereld. “Sommige ouderen zijn zo trots als ze een kaartje krijgen, dat ze het een prominent plekje geven op hun rollator en er de hele dag mee rondlopen.”

Omdat de uitbraak in Brabant zo groot is, ging het verpleeghuis waar Teun werkt al een week eerder dicht voor de landelijke maatregel met betrekking tot het bezoekverbod kwam. Gelukkig zijn er in het verpleeghuis waar Teun werkt nog geen coronabesmettingen.

Juist behoefte aan familie

“Mensen met dementie hebben juist behoefte aan familie om zich heen," zegt Teun. "Familie prikkelt hen op een positieve manier. Het geeft een gevoel van herkenning. Van de geur die je ruikt als iemand je knuffelt tot hetzelfde zakje drop dat iemand altijd meeneemt. Als familie niet komt, kan dat vertrouwensgevoel wegvallen.”

Niet iedereen heeft door dat de familie niet komt. “Iedereen reageert er anders op. Dat hangt echt af van de belevingswereld van ouderen. Sommige mensen met dementie denken dat ze elke ochtend nog naar hun werk gaan. Anderen hebben wel door dat dingen anders gaan dan normaal. Zij vragen waarom hun geliefden niet komen. Dan probeer ik ze me behulp van video’s over het nieuws uit te leggen wat er gaande is. Maar soms vraag ik me ook af: Wat heeft het voor zin om het uit te leggen, aangezien niemand er iets aan kan doen?”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Creativiteit

Volgens Teun is het zorgpersoneel creatief en flexibel. "We zorgen er met z’n allen voor dat de ouderen toch nog contact kunnen hebben met hun geliefden. Dat doen we door ze te helpen met videobellen via iPads en laptops of we maken een foto van ze en zetten op het kaartje hoe het met ze gaat. Dat kaartje gaat naar familieleden.”

Een briefje op het raam

Sommige familieleden en vrienden komen zwaaien voor het raam. "Zo kwam er vorige week ook een vrouw van een bewoner voor het raam van haar man staan met een briefje: ‘Lieve schat, het gaat goed met mij. Ik hou van jou’. Ze gaf handkussen naar haar man. Dat soort momenten zijn hartverscheurend en hartverwarmend tegelijkertijd.”

Hygiënemaatregelen

Naast het bezoekverbod zijn er ook striktere hygiënemaatregelen. Zo wordt het advies gegeven niet te komen werken wanneer je binnen een risicogroep valt. “Er is al een tekort in de zorg, en dat tekort wordt in deze crisis alleen maar groter. Hierdoor wordt er nog meer gevraagd van onze medewerkers.”

Wat ook bij de nieuwe maatregelen komt kijken, is dat familieleden de woning van iemand die is overleden niet zelf mogen uitruimen. “Vorige week was iemand overleden. Mijn collega’s en ik ruimen dan de kamer uit. Dat gaat niet zoals normaal. Kamer uitruimen is ook een onderdeel van afscheid nemen. Het is een handeling die wij nu doen, maar die we de familieleden eigenlijk niet willen ontnemen.”

Bijzondere acties

“De zus van mijn oma woont in het verpleeghuis waar ik werk. Een paar dagen geleden was ze jarig. Via Facebook en Instagram had ik een oproep gedaan met de vraag of iedereen haar een kaartje wilde sturen. Ze kreeg zo’n honderd kaartjes en tekeningen. Ze was super blij. Dat ze de mensen van wie de kaartjes waren niet kende, maakt niet uit. Een kaartje doet hen denken aan attent zijn, en daar gaat het om. Sommige ouderen zijn zo trots als ze een kaartje krijgen, dat ze het een prominent plekje geven op hun rollator en er de hele dag mee rondlopen.”

Ook mensen van buiten het verpleeghuis denken aan de ouderen. “Een basisschool in de buurt had allerlei tekeningen en kaartjes gestuurd. En het is ook al een paar keer voorgekomen dat artiesten vanaf buiten een optreden geven voor onze mensen binnen.”

Betrokkenheid

Teun vindt het super om te zien hoe de maatschappij aan de ouderen in de verpleeghuizen denkt. “Dat iedereen zo aan elkaar denkt, geeft een verbroederend gevoel. Mijn collega’s en ik doen er alles aan om er het beste van te maken. Maar de intimiteit en het vertrouwen dat familie de ouderen kan geven, kunnen wij niet vervangen.”

Ster advertentie
Ster advertentie