Meer NPO
STER Advertentie

Hoe support je de Nederlandse muziekindustrie? Nou, zo!

Hoe support je de Nederlandse muziekindustrie? Nou, zo!
Ben Houdijk

Dinsdag 31 maart 2020 - 13:50 uur

Nu alle optredens afgezegd zijn wegens het coronavirus is het voor veel Nederlandse artiesten lastig om iedere dag brood op de plank te krijgen. Hieronder vind je 3 tips waarmee jij makkelijk NL artiesten kunt steunen in deze rare tijd.

1. Streamen

Muzikante Tessa Rose Jackson maakte een playlist met de titel 'NL Lockdown', gevuld met artiesten uit de Nederlandse indiescene. Als we deze nou eens massaal regelmatig opzetten komen er nog wat inkomsten binnen via streaming én leer je misschien nieuwe artiesten kennen die je wilt steunen en later weer live wilt zien!

Om deze spotify playlist te luisteren moet je toestemming geven voor social media cookies.

Een andere optie is natuurlijk de 3FM Klomp Top 100, die je ook kunt streamen.

Om deze spotify playlist te luisteren moet je toestemming geven voor social media cookies.

2. Kopen

Een vorm van inkomsten waar elke artiest ook iets aan overhoudt: albumverkoop! Mis je die ene EP nog in je collectie of twijfel je of je een nieuw album wilt toevoegen aan je collectie? Lekker doen. Kun jij thuis werken of studeren onder het genot van een muziekje, kan de artiest in kwestie nieuw spul voor je blijven maken. Win-win.

3. Kopen én aantrekken

Het magische woord de laatste weken is merchandise. Sommige artiesten maken speciale shirts om de komende tijd te verkopen, bij anderen vliegt de 'normale' collectie de deur uit. Jij hebt kleding nodig, toch? Koop het dan gewoon bij je favoriete acts!

Gelukkig hebben we de foto's nog

Je kunt de Nederlandse muziekindustrie ook steunen vanuit een andere invalshoek: die van de concertfotograaf! Zij zitten nu net zo hard als de muzikanten zonder shows, dus schieten de initiatieven als paddestoelen uit de grond.

Een daarvan is de Rock-Up Store, een plek waar je prints kunt kopen van je favoriete artiesten (nationaal en internationaal). Deze foto's zijn geschoten door 3FM-fotografen als Ben Houdijk en Nathan Reinds. Als je niet naar een concert kunt gaan, dan maar naar eentje kijken op de muur toch?

Foto: Ben Houdijk

Kijk live naar 3FM