Meer NPO
STER Advertentie

De lachgaskoning: "Ik maak één miljoen omzet per jaar."

De lachgaskoning: "Ik maak één miljoen omzet per jaar."

Donderdag 9 januari 2020 - 15:54 uur

Lachgas is nu al een tijdje een hot topic en dat is niet zomaar. Waar in 2018 er 380 verkeersongelukken waren door het gebruik door lachgas, steeg dit cijfer vorig naar 960. Ondanks de ophef en ongelukken is het gebruik van lachgas (nog) legaal. Dáár maakt de 'lachgaskoning' gebruik van en Brandpunt+ ging dit van dichterbij bekijken.

Lachgas

Lachgas, wat is het eigenlijk? Lachgas is een verdovend middel; je verlamt in principe je spieren voor een paar seconden. De gas is kleur- en geurloos en de werkzame stof is di-stikstofmonoxide (N2O). In het ziekenhuis wordt het ook wel als narcosemiddel gebruikt of als kortdurende pijnstiller door tandartsen of in ambulances. Dat type lachgas is echter wel van medische kwaliteit en is gemengd met zuurstof. Lachgas is meestal verkrijgbaar in lachgaspatronen (voor bijvoorbeeld slagroomspuiten) maar op feesten wordt het soms via grote cilinders verkocht. Dat spuit je in een ballon, adem je in en uit en voel je je een paar lange seconden goed high.

Koning der lachgas

Afgelopen jaar is Deniz begonnen met zijn bedrijf Ufogas op het Leidseplein en startte met het verkopen van lachgasballonnen vanaf zijn bakfiets. Inmiddels heeft hij verschillende loopjongens die voor hem werken, maar staat hij altijd op stand-by. De walkietalkie wijkt nooit af van zijn zijde en zodra er iets aan de hand is, zoals diefstal van één van zijn tanken, gaat Deniz er direct zelf op af. Hij heeft alle boetes met punaises aan zijn muur geprikt en in totaal komt het boetebedrag uit op precies 1 miljoen; geen cent meer of minder. En of hij dat gaat betalen? "Ben je gek of zo, ik betaal helemaal niks", is dan zijn antwoord.

Wij worden als bedrijf heel erg getreiterd door de gemeente. Onze bezorgers zijn bang en trekken het niet meer. 

Geld of gezondheid?

Een omzet waar je u tegen zegt, is wat Deniz binnenhaalt met zijn bedrijf. Een loopjongen van Deniz verdient 500 à 1000 euro in slechts één nacht. Daar is het grootste deel wat naar Deniz gaat al afgetrokken - dus kan je nagaan. Inmiddels maakt Deniz 1 miljoen omzet per jaar en dat bedrag loopt alleen maar op. 

Met al die eurotekens voor ogen neemt Deniz de stress voor lief. Want stressvol is zijn leven zeker. Hij kan nachten achter elkaar niet slapen, gebruikt zelf regelmatig ook een ballonnetje, rookt hasj en is opgenomen geweest wegens een beroerte. Hij heeft dagelijks te maken met politie, dan wel mensen mensen die het niet eens zijn met zijn praktijken óf mensen die hem - of zijn loopjongens -  bestelen. En bovenal: hij gaat niet naar buiten zonder kogelvrij vest.

Vlammende Vraag

Mart van Brandpunt+ spreekt met Deniz voor een nieuwe aflevering van Marts Vlammende Vraag, om te zien hoe zijn leven als lachgasverkoper eraan toe gaat. Hoe kan het dat hij wettelijk gezien met zijn verkoop door kan gaan? En hoe overleeft hij de strijd en de harde kant van het nachtleven? Bekijk het hieronder! 

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kijk live naar 3FM

Lees ook