Meer NPO
STER Advertentie

Van bezoeker naar programmeur: Bas Jansen over Lowlands!

Van bezoeker naar programmeur: Bas Jansen over Lowlands!
Nathan Reinds

Woensdag 14 augustus 2019 - 10:35 uur

Nog enkele nachtjes slapen en dan begint Lowlands 2019. Billie Eilish, Anderson .Paak, The National, James Blake: allemaal treden ze op. Maar wie heeft dat eigenlijk geregeld? 3FM-dj Vera Siemons nodigde Lowlands programmeur Bas Jansen uit in de studio. 

Droombaan

Bas was ongeveer 20 jaar oud toen hij zelf voor het eerst naar Lowlands ging. En hij was meteen op slag verliefd. Inmiddels is Bas samen met een team van 6 man verantwoordelijk voor het programma van Lowlands. Best wel een droombaan, zou je kunnen zeggen. Maar hoe gaat dat precies in z'n werk, die droombaan? Bas: “Iedereen heeft een eigen hoek waarin hij/zij boekt en waar diegene de meeste kennis in heeft”.

Bas zelf werkt voornamelijk in de Down The Rabbit Hole en Lowlands hoek en is ook gespecialiseerd in een bepaald genre. Bas: “Men noemt het indie/alternative. Maar het gaat van een Amerikaanse singer/songwriter naar Billie Eilish, dus het is eigenlijk heel breed.” 

Van bezoeker naar programmeur

Stel: je gaat naar Lowlands en je wordt inderdaad zó verliefd op het festival, dat je er per se wilt werken. Hoe gaat dat dan? Bas heeft eerst stage gelopen bij de manager van De Staat. Toen een hele tijd bij Excelsior gewerkt, daarna bij Into The Great Wide Open en ongeveer vijf jaar geleden is hij begonnen bij Mojo. En hoe zijn werkdag er nu uit ziet? Bas: "Veel mailen en veel bellen. En natuurlijk veel op pad, shows bekijken en muziek luisteren.  

En het blokkenschema is af, dus betekent dit met de benen omhoog en wachten tot het zover is?

Bas: “Ik ben niet per se rustig nu. Ik doe meer dan Lowlands. Maar qua Lowlands zijn er mensen die al twee weken aan het bouwen zijn in Biddinghuizen, die dus drukker zijn dan ik. Maar wij zijn eigenlijk alweer met volgend jaar bezig."

Kenmerken van een goede editie

Vera vraagt zich nog af wat voor Bas dé kenmerken zijn van een geslaagde Lowlands editie, als hij op zondagavond al voorzichtig terugkijkt op het weekend. Bas: “Als er paar verrassende winnaars zijn. Tame Impala gaat een goede show geven, daar ben ik zeker van. Maar er komen altijd een paar artiesten naar boven die je van te voren niet verwacht. Dat vind ik heel mooi.” 

En Bas heeft natuurlijk ook nog wat tips voor je om het allerbeste uit je Lowlands te halen. Je checkt ze in het volgende fragment:

Kijk live naar 3FM

Lees ook