Meer NPO
STER Advertentie

Mark+Rámon spreken Lilianne Ploumen over haar abortuspetitie

Mark+Rámon spreken Lilianne Ploumen over haar abortuspetitie
ANP

Dinsdag 21 mei 2019 - 18:11 uur

De afgelopen week is er veel ophef geweest rondom de nieuwe abortuswetten in Amerika. Sommige staten willen het moeilijker, en soms helemaal onmogelijk, maken voor vrouwen om abortus te plegen. Zo kunnen artsen die de procedure uitvoeren gevangenisstraffen krijgen, soms tot 99 jaar aan toe. Tweede Kamer-lid Lilianne Ploumen (PvdA) is het hier helemaal niet mee eens. Ze is met haar organisatie SheDecides een petitie gestart voor tegengeluid uit Nederland.

Het gesprek aangaan

Deze strengere wetten kunnen niet zomaar worden ingevoerd. Ze worden allemaal nog aangevochten bij de hoogste Amerikaanse rechter, die moet er een oordeel over uitspreken. Hoe dan ook vindt Lilianne Ploumen dit een verontrustende ontwikkeling. 

"Ik werd er echt boos over, maar ik maak me ook zorgen. Dit soort wetten maakt het voor vrouwen onmogelijk om zelf een beslissing te maken over hun lichaam en leven. Daar moeten we tegen in actie komen. Met de petitie wil ik bereiken dat Amerikaanse politici weten dat er in Nederland mensen zijn die het niét eens zijn met deze wijzigingen."

Met de handtekeningen vertrekt Ploumen in juli ook naar Amerika, waar zij ze zal aanbieden aan de gouverneur. Ook gaat ze in gesprek met Amerikaanse vrouwen die hiertegen in opstand komen. Ploumen: "Je kunt kwaad en bezorgd zijn, maar je moet wel iets doen om te voorkomen dat dit het beleid voor heel Amerika wordt. Als je rustig stil blijft zitten verandert er nooit wat. Laten we het gesprek met elkaar aangaan, dat is hartstikke belangrijk."

Het hele gesprek met Lilianne Ploumen vind je hieronder. 

 

Kijk live naar 3FM