Meer NPO
STER Advertentie

Zo kun je elkaar altijd begrijpen in een kroeg vol herrie

Zo kun je elkaar altijd begrijpen in een kroeg vol herrie

Dinsdag 14 mei 2019 - 18:35 uur

Linda Drijver is neurowetenschapper en zij vroeg zich af hoe het komt dat we eigenlijk altijd wel snappen wat een ander bedoelt, zelfs als we in een superlawaaiige kroeg staan en we de helft van het gesprek niet kunnen verstaan. De magische truc? Je handen gebruiken!

Liplezen: liever niet

In de Volkskrant vertelt Linda meer over dit onderwerp, waarop ze promoveert aan de Radboud Universiteit. Er werd lang gedacht dat mensen als ze iets niet verstonden, terugvielen op een potje ouderwets liplezen. Dat is dus niet helemaal waar! Mensen doen het wel, maar ze zijn er eigenlijk helemaal niet zo goed in. Het werkt veel beter om naar handgebaren te kijken.

Testen

Dat is getest op twee verschillende manieren: door het meten van de hersengolven van proefpersonen als ze dingen moeten verstaan mét en zonder handgebaren, en door het volgen van hun oogbewegingen. En daaruit kon ze dus opmaken dat handbewegingen meer effect 

"In een licht-lawaaiige omgeving konden proefpersonen sneller en beter het bedoelde woord vinden wanneer er een handbeweging aanwezig was, dat zagen we in de hersengolven van iedereen terug. Ook in het eyetracking-experiment zagen we dat de proefpersonen taal in een lawaaiige omgeving beter begrepen naarmate ze meer naar de handbewegingen keken." 

Dus: vertel je een vet interessant verhaal? Laat je handen ook gezellig meedoen, dan is de kans minder groot dat iemand alleen maar 'ja' staat te knikken uit beleefdheid. Meer over het onderzoek lees je hier.

Meer 3FM nieuws

Kijk live naar 3FM

Populair op 3FM