Meer NPO
STER Advertentie

Muziek releasen vanuit de gevangenis: mag dat?

Muziek releasen vanuit de gevangenis: mag dat?
ANP

Donderdag 25 april 2019 - 08:37 uur

Nederlandse rapper Djaga Djaga heeft elf miljoen streams te pakken met zijn track 'Ride Or Die', die hij releasede vanuit de gevangenis. 3FM-dj Sander belde met muziekjournalist Atze de Vrieze.

Goud

Djaga Djaga is niet de eerste die dit doet, al valt hij wel op volgens Atze: meestal wordt dit gedaan door gevestigde namen die al heel bekend zijn, zoals Gucci Mane. Djaga Djaga is voor het grote publiek nog vrij onbekend. 

Toch heeft 'ie het voor elkaar gekregen om met een telefoon het een en ander op te nemen en daarmee een gouden status te behalen. FunX-dj Fernando sprak hem erover. Djaga Djaga: "Het is een onbeschrijfelijk gevoel. Mijn eerste gouden plaat, vanuit binnen uitgebracht. Ik ben de eerste Nederlandse artiest die vanuit de gevangenis goud gaat, we gaan de boeken in!"

Om deze spotify playlist te luisteren moet je toestemming geven voor social media cookies.

Status

Door alle blijheid zou je bijna vergeten dat hij achttien jaar vastzit voor betrokkenheid bij een liquidatie. Toch lijkt dat de hiphopscene en fans niet tegen te houden, Djaga Djaga is populair. Atze: "Het geeft hem ook een soort iconische status. Op Instagram reageren ook veel mensen met #free-hashtags. Maar hoe ga je ermee om dat iemand ineens zo'n status krijgt? Het is in ieder geval lastig om van buitenaf, als je die jongens en de situatie niet kent, te beoordelen hoe Djaga Djaga er zelf in staat. Wat is het doel van zijn raps? Gebruikt hij ze om er status mee te krijgen of wil hij zijn leven ermee ontlopen? Kun je iemand veroordelen die zegt 'ik omschrijf hoe mijn leven eruit ziet'? Het is lastig."

Talent benutten

De Volkskrant meldt dat de video's van Djaga Djaga worden uitgebracht op het Youtube-kanaal van Rotterdam Airlines, waarvan Luciano Winter de eigenaar is. Hij maakt er geen probleem van dat Djaga Djaga in de cel zit: "We bieden hem alleen een platform voor zijn video's, verder bemoeien we ons niet met de muziek. Waar het mij om gaat, is dat hij zijn straf uitzit. Iedereen heeft het recht om kunst te maken en zijn talent te benutten. Er zijn veel mensen benieuwd wat Djaga Djaga te vertellen heeft. Een goed verhaal vindt altijd een platform."

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Is dit legaal? 

Maar oké... Mag dit? Mag je muziek releasen vanuit de gevangenis? Het lijkt Atze in eerste instantie niet wenselijk, iets uitbrengen waar je geld mee kunt verdienen. Sander vertelt dat een woordvoerder van het Ministerie van Justitie en Veiligheid het volgende heeft laten weten: "In principe staat het gedetineerden vrij om kunst te maken en te verkopen, mits deze uitingen niet in strijd zijn met het doel van de vrijheidsbeneming." In principe mag je dus gewoon een schilderij of liedje maken en er geld mee verdienen. 

Maar ja, die elf miljoen streams... Wat verdien je daar dan mee? Atze: "Haha, dan ben je nog geen miljonair hoor!  Maar daar begint het wel een beetje. Vaak is het zo dat je een grote hit op streaming kunt omzetten naar gigs op zaterdagavondfeestjes, maar dat kan hij natuurlijk niet. Ik ben benieuwd hoe hij zijn carrière gaat voortzetten."

Meer 3FM nieuws

Kijk live naar 3FM

Populair op 3FM