Meer NPO
STER Advertentie

Last van stress? Speel een instrument!

Last van stress? Speel een instrument!
Nathan Reinds

Donderdag 11 april 2019 - 17:30 uur

De afgelopen jaren is het aantal mensen dat een instrument speelt enorm gedaald. Dat is zonde, want het spelen van een instrument werkt heel goed tegen stress. Dus voel je je een beetje gespannen? Laat alles vallen en pak een instrument op!

Onderzoek 

Een onderzoek van de universiteit van St. Andrews heeft uitgewezen uit dat het spelen van muziek positief effect heeft op je mentale gezondheid. In een officieel statement geven de psychologen meerdere positieve bevindingen: "Our study shows that even moderate levels of musical activity can benefit brain functioning. Our findings could have important implications as the processes involved are among the first to be affected by ageing, as well as a number of mental illnesses such as depression." En als je er logisch over nadenkt zitten er ook bijna alleen maar voordelen aan! 

Ontspanning

Een instrument spelen zorgt voor ontspanning. Je doorbreekt even je normale patroon en geeft je hersens even iets anders om over na te denken. Heerlijk om na een drukke dag om even alle zorgen te vergeten. 

Nieuwe dingen leren

Leren van nieuwe dingen leidt tot meer geluk. Onderzoek wijst uit dat het leren van nieuwe dingen positieve impact heeft op je zelfvertrouwen en daadkracht. Volgens psychologen hebben mensen de drang om zich te ontwikkelen en te blijven groeien. Buiten dat geeft het ook veel voldoening als je iets nieuws hebt geleerd.

Slimmer

Door muziek te maken worden er verschillende gebieden in de hersenen gestimuleerd, waardoor je hersens beter functioneren. Je wordt eigenlijk een beetje intelligenter. En als je beter kunt nadenken kun je misschien ook beter omgaan met de wereld om je heen. 

Flow

Als je bezig bent met muziek maken dan lijkt het soms alsof alles vanzelf gaat en de tijd stil blijft staan. Dan ben je in de ‘flow’. Als je in deze ‘flow’ status zit dan ben je niet passief, zoals voor de televisie, maar actief en intens bewust van alles dat gebeurt. Op zo'n moment voel je niks en ben je compleet in tune met je instrument, maar erna heb je een diep gevoel van tevredenheid en een mentale boost.

Expressie

Door muziek te maken wordt je creativiteit enorm gestimuleerd en leer je eigenlijk een nieuwe taal waar je je mee kunt uitdrukken. Klanken staan vaak in contact met diepe emoties en door een instrument te spelen heb je een manier om deze te uiten. Misschien met een mooie melodie, gevoelige akkoorden of wel een persoonlijke songtekst. In ieder geval hoef je je emoties niet meer voor jezelf te houden en kun je ze delen met de wereld. #OPENUP!

Sociaal

Muziek zorgt ook voor verbinding. Wie weet krijg je de slag te pakken en speel je na een tijdje in een band of orkest. Hierdoor leer je mensen kennen, maak je nieuwe vrienden en groeit je sociale omgeving. Zorg alleen dat je niet té goed gaat spelen en wereldberoemd wordt met je muziek. Roem is namelijk niet bepaald gunstig voor je mentale gezondheid!

Foto: Nathan Reinds

Kijk live naar 3FM

Lees ook