Meer NPO
STER Advertentie

Het Rode Kruis tegen scholieren: "Stop met filmen na ongelukken"

Het Rode Kruis tegen scholieren: "Stop met filmen na ongelukken"

Maandag 8 april 2019 - 16:03 uur

Het Rode Kruis heeft een lespakket samengesteld dat erop gericht is scholieren uit te leggen dat filmen na een ongeluk niet gewenst is.

Bel 112

Volgens het Rode Kruis komt het 'regelmatig' voor dat er gefilmd wordt voordat er hulp wordt verleend. Met de les hoopt de organisatie ervoor te zorgen dat mensen nog wel naar hun telefoon grijpen, maar dan om 112 te bellen.

De les is onderdeel van een online lespakket, waarin leerlingen video's van situaties op straat te zien krijgen. Ze moeten bepalen hoe zij erop zouden reageren, waarna er een discussie volgt.  

Onderzoek

Dit standpunt is niet nieuw voor het Rode Kruis: in 2018 publiceerden zij ook al een onderzoek waaruit blijkt dat bijna 90% van de ondervraagden het onacceptabel vindt als er gefilmd wordt. Tegelijkertijd vinden mensen het lastig er iets van te zeggen: slechts eenderde zou iemand vragen om hun opnames te stoppen.

Nico Zuurmond, hoofd Nationale Hulp bij het Rode Kruis, zegt dat het filmen met een telefoon soms wel een reflex lijkt. "Je kunt de tijd die je gebruikt om te filmen ook inzetten om 112 te bellen en eerste hulp te verlenen, want juist dat is in die eerste minuten na een ongeluk van levensbelang."

Kijk live naar 3FM