Meer NPO
STER Advertentie

Los al je levensdilemma's op in 'Lieve Wijnand'

Los al je levensdilemma's op in 'Lieve Wijnand'

Maandag 1 april 2019 - 10:38 uur

In Lieve Wijnand helpt 3FM-dj Wijnand Speelman elke week een luisteraar die ergens mee zit. Afgelopen zondagochtend trapte hij af met M., die tegen een kleine taalbarrière oploopt.

Het dilemma

M. gaat binnenkort een weekend weg met de familie van haar vriendin. Spannend natuurlijk, want het is de eerste keer en haar schoonfamilie is Fries, dus M. is bang dat ze het hele weekend moeite gaat hebben om alle gesprekken te volgen. Haar dilemma: moet ik doen alsof ik alles versta en lekker 'ja' knikken, of moet ik juist 'wat zeg je?' vragen bij elke zin die ik niet goed snap?

Wijnand trapt af met een eerste stukje advies: "Maak het bespreekbaar met je vriendin! Wees open en eerlijk in je relatie maar ook naar de familie toe. Gewoon snel zeggen dat het kan zijn dat je het soms niet verstaat en twee keer moet vragen wat er gezegd wordt."

Luisteraarsadvies

De rest van Nederland dacht ook een beetje mee, van 'een goed boek meenemen' en 'een andere schoonfamilie zoeken' tot écht goed advies! Zo adviseerde iemand M. om twintig Friese woorden uit haar hoofd te leren. "Je moet die twintig woorden gewoon constant herhalen! Als het mooie woorden zijn kan die familie er vast geen genoeg van krijgen. Of Twarres zingen, dat werkt altijd."

En er kwam ook advies van een echte Fries! Grietje reageerde het volgende: "Probeer het een keertje verstaan, dan kom je er echt wel uit. Veel woorden zijn hetzelfde en Friezen zijn geen buitenlandse wezens... die snappen ook wel dat het soms lekker is om gewoon even Nederlands te praten."

Fix je eigen dilemma in Lieve Wijnand

Elke zondagochtend deelt Wijnand een persoonlijk/sociaal dilemma, waarin luisteraars te hulp schieten met advies. Heb je zelf een probleem waar je tegenaan loopt? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en misschien lossen we het binnenkort met zijn allen op.

Kijk live naar 3FM

Lees ook