Meer NPO
STER Advertentie

Kom in no-time van je hoogtevrees af met deze VR-bril

Kom in no-time van je hoogtevrees af met deze VR-bril
ANP

Dinsdag 26 maart 2019 - 17:39 uur

Mark+Rámon belden in de show met Tara Donker van de Vrije Universiteit Amsterdam, die een app heeft ontwikkeld om mensen van hun hoogtevrees af te helpen. Het heet Zerophobia en Rámon testte het live in de studio.

Hoe werkt het?

Zerophobia is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie, wat je normaal gesproken in een gesprek met een psycholoog krijgt. Die methode is nu omgetoverd tot app. Er wordt uitgelegd wat hoogtevrees precies is, hoe het ontstaat en natuurlijk ook hoe je er vanaf komt. Dat gaat via animaties en een voice-over, je luistert eigenlijk naar een virtuele therapeut.

De daadwerkelijke exposure (training om er vanaf te komen) vindt plaats via de VR-bril. Voor de nieuwsgierigen: dit is hoe de app eruit ziet en daaronder check je hoe Rámon het test.

Rámon het testkonijn

De arme jongen is bang van hoogtes en kreeg van Mark gewoon een VR-bril op zijn neus gezet. Rámon wordt onder andere gedropt in een lift zonder wanden en op een heeeel smal paadje, en spoiler: hij vindt het allebei niet leuk. 

Maar goed, hoe vaker je dit doet, hoe minder eng het wordt. Tara: "Je angst wordt bij aanvang steeds minder hoog en zal ook steeds sneller dalen." De volgende app is al in ontwikkeling en staat in het teken van vliegangst, dus ben je doodsbang om zo'n vliegende rakker in te stappen... Dat duurt niet lang meer!

Meer 3FM nieuws

Kijk live naar 3FM

Populair op 3FM