3FM nieuws

Dit verdient de muziekindustrie aan jouw luistergedrag!

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit verdient de muziekindustrie aan jouw luistergedrag!

We zijn met z'n allen massaal muziek aan het streamen. Dat levert natuurlijk een bak geld op aan de andere kant van je koptelefoon. Afgelopen jaar steeg opnieuw de omzet van de muziekindustrie. In totaal brachten we met z'n allen zo'n 180 miljoen euro in het (Nederlandse) industrielaatje!

Uit een onderzoek van NVPI blijkt dat de omzet van de Nederlandse muziekindustrie afgelopen jaar met 5,5% is gestegen. Het grootste gedeelte daarvan komt, niet geheel als verrassing, van streamingdiensten als Spotify en Tidal. Leuk feitje: de meest beluisterde artiesten via streamingdiensten in Nederland zijn Kinderen voor Kinderen, Lil'Kleine, Josylvio en Davina Michelle!

En de platenzaken dan?

Dit hoeft niet automatisch te betekenen dat er minder lp's en cd's worden verkocht, maar het percentage is wel ietsje gezakt. Van 54,8 miljoen fysieke verkopen daalde het aantal afgelopen jaar naar 45,4 miljoen én er was een daling van 7,1% in de verkopen van vinyl. Toch is er nog een silver lining, want de totale verkoop van fysieke muziek steeg toch van 30,7% naar 34,4%.

Wat heeft jouw voorkeur: muziek streamen, of toch liever een lp of cd? Laat het ons weten in de comments op de socials.

Ster advertentie
Ster advertentie