3FM nieuws

Research: lipfillers worden steeds vaker onveilig en illegaal gezet

  1. Nieuwschevron right
  2. Research: lipfillers worden steeds vaker onveilig en illegaal gezet

Steeds meer jongeren laten hun lippen opspuiten. Op Instagram zie je het overal en de behandeling zelf wordt vaak ook nog geshowd. Het lijkt lekker laagdrempelig, zo'n filler, maar vaak worden ze onveilig en illegaal gezet! Nisrine van NOS Stories ging op onderzoek uit en vertelde de resultaten bij Sander in de ochtendshow.

Undercover

Nisrine heeft samen met haar collega Danny bijna 100 plekken opgebeld waar je fillers kunt laten zetten. De helft bestond uit klinieken waar artsen werken, de andere helft uit schoonheidsspecialisten, kapperszaken en nagelstudios waar ook lipfillers worden aangeboden. Bij tientallen van die plekken mocht Nisrine, als zeventienjarige, gewoon langskomen.

En dat is dus een probleem: onder de achttien mag je deze behandeling helemaal niet ondergaan, het is bij wet verboden. Ook als je toestemming van je ouders hebt! Toch belandde Nisrine drie keer in de behandelstoel, waar ze op het allerlaatste moment vanaf sprong. "Net voordat die naald erin gezet werd, zei ik 'Nou nee, doe toch maar niet'. Ik was wel bang dat ze alsnog de naald erin zouden zetten, dus ben echt van de stoel afgesprongen haha!"

Complicaties

Tussen 2011 en 2016 waren er 590 mensen die hulp zochten na een mislukte filler-behandeling. Maja was daar een van: "M'n filler ging zich verplaatsen, omdat 'ie verkeerd was gespoten. Het zat echt tot aan m'n neusvleugels en heb nog steeds filler boven mijn liprand zitten, waardoor mijn bovenlip naar boven staat. Ik kreeg ook plekjes op mijn lippen, waardoor ze gingen scheuren. Ik kon mijn filler er gewoon uitknijpen."

Hoe check je of het veilig is?

Als je lipfillers overweegt is het natuurlijk een goed begin om een kliniek met een arts uit te zoeken, maar je kunt daarna ook nog via het BIG-register kijken of die arts gecertificeerd is om je te helpen (dat kan via de Rijksoverheid). Mocht je iets tegenkomen dat niet oke is, meld het dan bij Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Zij gaan vanaf 1 april strenger toezien op deze behandelingen.

De hele reportage van NOS Stories is hieronder te vinden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie