Meer NPO
STER Advertentie

Doe jij ook mee aan de Nationale Week Zonder Vlees?

Doe jij ook mee aan de Nationale Week Zonder Vlees?
Bullet-Ray

Maandag 11 maart 2019 - 15:58 uur

Deze week is het tijd voor de tweede editie van de Nationale Week Zonder Vlees, een initiatief van De Hippe Vegetariër. Tijdens deze week worden mensen die vlees eten opgeroepen om een weekje geen vlees en vis te consumeren. Maar waarom? 

Waarom minderen met vlees? 

Af en toe geen vlees of vis: een kleine moeite met een grote impact op mens, dier en mileu. Door geen vlees te eten verminder je namelijk de milieudruk van je voeding. Dit bespaar je allemaal als je een week geen vlees eet...

  • 130 liter water. Dit water was anders gebruikt voor de irrigatie voor productie van veevoer, veehouderij en de productie van je dagelijkse portie vlees. 

  • 76 kilometer rijden met een gemiddelde auto. Wanneer je één week geen vlees eet bespaar je 13.3 kg CO2eq, ook wel de uitstoot van broeikasgassen. Deze uitstoot had anders plaatsgevonden voor de productie van veevoer, veehouderij, de verpakking en bereiding van je dagelijkse portie vlees. Een gemiddelde auto stoot 175 g CO2eq uit per afgelegde kilometer. Door een week geen vlees te eten, bespaar je ongeveer 76 kilometer rijden met een gemiddelde auto. 

  • 770 gram dierenvlees. De gemiddelde vleeseter in Nederland eet 110 gram vlees per dag. Door geen vlees te eten, wordt er per persoon tijdens de Nationale Week Zonder Vlees 770 gram minder vlees geconsumeerd.

Wil je hier meer over weten en lezen? Check dan hier de website van De Nationale Week Zonder Vlees. 

Resultaten 2018 

De eerste editie was een groot succes. Hieronder zie je in een oogopzicht alle belangrijkste resultaten. 47% van de vleesetende deelnemers van 2018 gaf zes maanden na de campagne aan nog steeds structureel minder vlees te eten. 

Kijk live naar 3FM