Meer NPO
STER Advertentie

Hoe ontstaat een ochtendhumeur en wat is de oplossing?

Hoe ontstaat een ochtendhumeur en wat is de oplossing?

Dinsdag 12 maart 2019 - 05:50 uur

Het is Brain Awareness Week en als je een ochtendshow presenteert zoals 3FM-dj Sander Hoogendoorn dan wil je het natuurlijk hebben over een ochtendhumeur en de werking van de hersenen daarbij. Daarom belde hij met hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder over de oorzaak en wat nou dé oplossing is. 

"Ik sta iedere ochtend om 4 uur op en ja... Dan werkt het allemaal nog niet gelijk." vertelt Sander aan Erik. En zoals de 3FM-dj zijn er natuurlijk nog veel meer. In mindere en VEEL ergere mate... Hoe komt zo'n ochtendhumeur eigenlijk tot stand en wat doe je er aan?

De reden voor een ochtendhumeur

"Als je gaat slapen, zullen delen van je hersenen inactief worden," legt Erik uit. "Zoals bijvoorbeeld je frontale kwab die je hebt om te redeneren, plannen maken of initiatieven bedenken. Dus als je 's ochtends wakker wordt moet alles weer even op gang komen. Maar deze frontale delen van je hersenen is ook de plek die te maken heeft met je emoties. Dit gebied is ook het gebied die ervoor zorgt dat negatieve dingen geremd worden. Als dat nog even op gang moet komen zorgt het er dus bij mensen voor dat negativiteit niet geremd wordt en je dus een beetje een ochtendhumeur kan ontwikkelen."

Dus de volgende keer dat iemand in de ochtend klaagt over je humeur kun je ze gewoon uitleggen dat je lijdt aan een traag op gang komende frontale kwab... Heel veelvoorkomend, kun je niks aan doen!

Dé oplossing tegen een ochtendhumeur

Is er een oplossing? Jazeker! Als je van je zelf weet dat je een stressvolle periode doorgaat kun je jezelf in de ochtend stimuleren met positieve dingen en stimulansen. Zet bijvoorbeeld een muziekje op waar je van houdt. Dat zorgt er allemaal voor om je brein weer in een goede actiemodus te krijgen en te prikkelen. En hoe actiever hij wordt, hoe beter hij je remt op alle negativiteit. 

Luister het volledige gesprek met Erik hieronder terug!

Muziek nodig om je uit deze slechte mood te krijgen? Daar hebben wij natuurlijk best een oplossing voor. Check 'm hieronder!

Meer 3FM nieuws

Kijk live naar 3FM

Populair op 3FM