Meer NPO
STER Advertentie

First gig: dit was het eerste optreden van Bastille

First gig: dit was het eerste optreden van Bastille

Zondag 10 maart 2019 - 08:21 uur

Je zou het nu niet meer zeggen, maar ooit begon Bastille als een solo-project van frontman Dan Smith die allesbehalve the center of attention wilde zijn. Een stille en onzekere tiener wiens grootste angst was om op een podium te staan. Vanavond staat de band voor duizenden mensen in de Ziggo Dome en dat is een mooi moment om eens terug te blikken op dat eerste optreden zo'n negen jaar geleden.

Ongemakkelijk, verlegen en traumatisch

In zijn laatste jaar op de Universiteit van Leeds ontdekte een vriend van Dan zijn, tot dan toe geheimgehouden, muziek. Hij was zo onder de indruk dat hij hem inschreef voor een lokale wedstrijd waar je studiotijd en een echt optreden won. Dan: "I didn't tell anyone and I ended up winning it, which forced me to do a gig for the first time which was quite traumatic."

Arme Dan... Toch maakte het iets in hem los. Hij vond bandleden die het avontuur met hem aan wilde gaan. Maar dan wel onder één voorwaarde. Dan moest en zou achteraan op het podium staan.

Optreden in een winkelcentrum in 2011

Eén van de eerste keren bij de radio

De beelden

Een paar jaar geleden sprak 3FM de band op Pinkpop voor een 5 Essential Tracks waar Dan uitlegt hoe dat eraan toe ging. "I used to sit in the back of the stage and Will (bassist) would stand in the front." Iets wat volgens Will ontzettend ongemakkelijk was. "The people could obviously hear singing, but I wasn't singing. I think they thought I was miming, but forgot how to mimi. It was hugely embarrassing," vertelt de bassist lachend. 

Of er beelden zijn van die shows. Toen zei de zanger: "I fucking hope not!" Tja Dan, helaas (voor jou) hebben we toch wat gevonden...  Het is hier 2010, er staan een tiental mensen in de zaal en je ziet hem rechts achterin achter de piano zitten. 

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

En nu?

Gelukkig is de frontman inmiddels wel een frontman geworden en zien we van die angst niks meer terug. Hij is een beest op het podium en dat is vanavond in de Ziggo Dome voor de zoveelste keer te zien.

Kijk live naar 3FM

Lees ook