Meer NPO
STER Advertentie

Nu moet je écht kappen met scrollen voor het slapengaan

Nu moet je écht kappen met scrollen voor het slapengaan

Woensdag 6 maart 2019 - 09:40 uur

Scholieren slapen steeds slechter door hun telefoongebruik, zegt het gezondheidsinstituut RIVM. Als je 's avonds nog ligt te appen of filmpjes aan het kijken bent, komt er zoveel blauw licht op je af dat je hersens niet echt uit gaan. 

Op tijd uit

Het RIVM geeft er meteen ook een gratis tip bij: "Als je slaapproblemen hebt, kijk dan goed hoe het 's avonds met je schermtijd zit. Met name het uur voordat je gaat slapen is belangrijk. We zien dat daar het grootste risico op slaapproblemen ligt." Je kan je telefoon ook op nachtmodus zetten, maar RIVM moet nog uitzoeken of dat écht werkt. 

3FM-dj Sander herkent deze problemen in ieder geval wel: "Het is eigenlijk nog erger met gamen: als ik dat 's avonds na het eten doe en ik probeer daarna te gaan slapen, heb ik echt van die flitsen in m'n hoofd en duurt het echt nog twee uur voor ik in slaap val."

Het onderzoek

Het RIVM onderzocht 1300 jongeren tussen de acht en achttien jaar. Het resultaat: jongeren en kinderen die 's avonds veel op hun smartphone zitten vallen later in slaap, worden 's nachts vaak wakker, slapen tot een halfuur korter én hebben overdag moeite om wakker te blijven. Hier lees je meer over het onderzoek. 

Meer 3FM nieuws

Kijk live naar 3FM

Populair op 3FM