Meer NPO
STER Advertentie

Waarom artiesten niet meer tijdens de Grammy's willen optreden

Waarom artiesten niet meer tijdens de Grammy's willen optreden
Ben Houdijk

Zondag 10 februari 2019 - 12:00 uur

Komende nacht is het weer tijd voor de uitreiking van de grootste muziekprijzen van de Verenigde Staten: de Grammy's. Een hele reeks aan artiesten zal optreden en aanwezig zijn, hopend om zo'n award mee naar huis te nemen. Toch is er ook al jaren kritiek op de uitreiking en de organisatie. Zoveel kritiek dat meerdere artiesten hebben geweigerd om op te treden tijdens het event.

In het verleden is er veel kritiek geweest op de weinig vrouwelijke nominaties en als ze wel genomineerd waren, wonnen ze nooit. Ook hiphop-artiesten hebben het niet makkelijk. Ondanks dat ze vaak grote favoriet zijn en hiphop op dit moment wereldwijd dominerend is, winnen ze nauwelijks in de algemene categorieën. Kendrick Lamar, Drake en Childish Gambino... Met z'n drieën hebben ze bijna twintig nominaties in handen, maar toch komen ze niet en hebben ze allemaal afgezien van een optreden op de avond. Statement? Ja zeker!

Wie het dit jaar wel gaan doen? Cardi B, Janelle Monáe, Dua Lipa, Lady Gaga, Travis Scott, Post Malone en Red Hot Chilli Peppers onder andere.

Ongelijke kansen

In 2018 was Lorde genomineerd voor de Grammy voor beste album. Alle andere genomineerden (allemaal man) kregen een solo-optreden aangeboden tijdens de ceremony. Lorde werd alleen gevraagd voor een gezamenlijke ode aan Tom Petty. Dat heeft ze beleefd afgeslagen omdat ze vond dat er oneerlijke kansen werden geboden. 

Dit jaar stond Ariana Grande op de lijst van performers, maar ze trok zich last minute toch terug. Volgens producer van de avond Ken Ehrlich was dit omdat ze in een korte tijd geen show bij elkaar kon krijgen. Een opmerking waar Ariana zo van schrok omdat het volgens haar allesbehalve waar was dat ze een publiekelijk statement over de producer naar buiten bracht. 

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gaat het dit jaar veranderen?

Dat is afwachten. Grote favorieten zijn Childish Gambino en Janelle Monáe, maar ook Ariana Grande, Dua Lipa en Lady Gaga. Maandagochtend lees je hier op 3FM als eerst wie de prijzen pakt.

Kijk live naar 3FM