Meer NPO
STER Advertentie

Waarom zijn de kaartjes voor K-pop act BLACKPINK zo duur?!

Waarom zijn de kaartjes voor K-pop act BLACKPINK zo duur?!

Donderdag 31 januari 2019 - 10:43 uur

K-pop sensatie BLACKPINK treedt in mei op in de AFAS Live. Helemaal leuk, tot je erachter komt dat een kaartje €166 kost. 3FM-dj Eva Koreman belde in 3voor12 Radio met de concertboeker om erachter te komen hoe dat kan.

Duurste in 3 jaar

Volgens een berekening die Podiuminfo.nl deed voor NRC is het concert van BLACKPINK het duurste van de afgelopen drie jaar. Natuurlijk wordt er vaak meer dan €166 neergelegd voor een kaartje, maar vaak krijg je er dan een VIP-behandeling, early access of meet and greet voor terug. En dat is bij BLACKPINK dus niet het geval: je mag naar binnen. Punt.

Gideon Karting van concertorganisator MOJO is de boeker die BLACKPINK naar Nederland heeft gehaald. Hij vertelt Eva waarom het concert zo duur is in vergelijking met andere grote pop- en rockshows. 

'Waarom zijn die kaartjes voor K-pop meidengroep Blackpink toch zo duur?'

Waar komt die prijs vandaan?

Reden één: in Europa treedt de groep maar op in vijf landen. Dat zorgt voor enorm hoge productiekosten die je er met zo weinig concerten bijna niet uit kunt halen. Als Muse tourt gaat er een heel circus op pad voor een aantal maanden achter elkaar. Dan haal je die kosten er wel uit! Voor BLACKPINK moet er heel veel gemaakt, opgebouwd en geproduceerd worden voor heel weinig concerten. 

Reden twee: BLACKPINK speelt in andere landen in zalen ter grootte van de Ziggo Dome, waar zo'n 17.000 man inpassen. De capaciteit van de AFAS Live, de zaal waar BLACKPINK speelt, is 5000. Dat is dus een stuk kleiner en er zijn hier ook geen afgesloten tribunevakken, waardoor het lastig wordt om rangen in te stellen. Alle kaarten zijn general admission en kosten dan dus hetzelfde, waardoor je geen extra geld kunt vragen.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gaat dit vaker gebeuren?

Voor die €166 krijg je volgens Gideon wel waar voor je geld: "Om het maar even op zijn RTL4's te zeggen: het is entertainment van de bovenste plank. Je krijgt een fantastische show te zien!" 

Om te voorkomen dat prijzen van K-pop concerten in de toekomst de pan uit vliegen zou het eigenlijk goed zijn als de show van BLACKPINK niét uitverkoopt. Gideon: "Als het wel uitverkoopt is er voor mij minder verhaal om naar hen te zeggen 'Ja zie je, die prijzen moeten lager!"

En wat vinden de fans?

In hetzelfde gesprek spreekt Eva ook met Anastasia, K-pop fan en voorzitter van Stichting Promotie Koreaanse Cultuur. Zij is blij dat er steeds meer K-pop artiesten naar Nederland komen de afgelopen jaren, zoals BTS, Monsta X en G-Dragon. Toch moest ze even twee keer knipperen toen ze de prijzen voor BLACKPINK zag.

"Ik haakte vrij snel af toen ik die prijs zag. Ze bestaan pas sinds 2017 en ze hebben nog geen vol album, slechts een paar liedjes. Dat gaan ze live wel oplossen met extra covers enzo, maar voor zoveel geld zou ik toch meer van hen zelf willen zien. En vooral voor jongere fans is het moeilijk te betalen nu!"

Toch verwacht Anastasia wel dat de show van BLACKPINK gaat uitverkopen. "Wat hen uniek maakt is dat ze jonge vrouwen zijn met een hele stoere, volwassen attitude. Veel mensen vinden dat heel cool. En natuurlijk hoop ik dat BLACKPINK alles uitverkoopt, want dan komen er misschien nog meer K-pop acts onze kant op!"

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer 3FM nieuws

Kijk live naar 3FM

Populair op 3FM