3FM nieuws

Nederlandse muziek is hét exportproduct!

foto: Nathan Reinds
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse muziek is hét exportproduct!

Vandaag verscheen er een rapport van BUMA Cultuur waarin staat dat de exportwaarde van Nederlandse muziekacts voor het eerst over de 200 miljoen heen is geschoten. Doet Nederland het echt zo goed internationaal?

Effe bellen

3FM-dj Sander Hoogendoorn belde met muziekjournalist Atze de Vrieze over het BUMA-rapport, de populariteit van Nederlandse acts én Eurosonic Noorderslag, het festival dat deze woensdag weer van start gaat.

Eurosonic Noorderslag (of ESNS) is een jaarlijks festival dat nieuw muziektalent uit heel Europa viert en een extra duwtje geeft. Op zaterdag staat Nederland ook nog eens apart centraal tijdens Noorderslag, de dag waarop artiesten als Rondé, Nona, Thomas Azier, TAPE TOY en Jacin Trill laten zien wat ze in huis hebben.

Blijvende stijging

Volgens Atze de Vrieze moet je het rapport van BUMA Cultuur met een klein korreltje zout nemen, aangezien het niet helemaal duidelijk is hoe zij aan deze cijfers komen. Atze: "Maar tegelijkertijd zie je ook dat de cijfers wel kloppen. Ongeveer driekwart van die 200 miljoen is afkomstig van onze dance-acts. Tiësto en Armin van Buuren staan al heel lang aan de top, maar er komen steeds meer nieuwe artiesten bij zoals Martin Garrix en Yellow Claw. Die treden vooral op in het buitenland en dat doen ze écht niet gratis."

De kans dat die stijging binnenkort ophoudt is dus ver te zoeken. De kans is wél dat het iets minder zichtbaar wordt. Atze: "In Amerikaanse pop wordt veel met schrijversteams gewerkt en dat zijn plekken waarop Nederlandse artiesten steeds vaker terecht komen. Het is een onzichtbare kant van de industrie, maar ik denk dat dit echt groter gaat worden de komende paar jaar."

En ESNS dan?

Als Sander vraagt welke ESNS-artiesten er dit jaar kans maken om de landsgrenzen over te hoppen, blijft Atze een tikje gereserveerd. "Deze cijfers gaan dus voor driekwart over de dance-industrie, dus wat dat betreft is het Amsterdam Dance Event ook een pijler om in de gaten te houden. Voor kleinere acts en bands is het lastiger om over de grens te komen, als dj gaat dat makkelijker omdat de wereld inmiddels weet dat je Nederlandse dj's in de gaten moet houden. Maar acts als Pip Blom doen het bijvoorbeeld al heel goed in Engeland!"

In dat licht is het dus een goed moment voor de Nederlandse dj/producer San Holo om op ESNS te staan! Maar daarnaast zijn er nog een aantal (inter-)nationale artiesten zijn die je zeker in de gaten kunt gaan houden dit jaar. Welke dat zijn? Je vindt 't hier.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie