Meer NPO
STER Advertentie

Onbereikbaar zijn na werk: kan dat als je bij de radio werkt?

Onbereikbaar zijn na werk: kan dat als je bij de radio werkt?

Donderdag 10 januari 2019 - 16:05 uur

De Fransen hebben het al en de PvdA wil het nu ook in Nederland: een wet waarin staat dat je onbereikbaar mag zijn buiten werktijden om. Leuk idee, maar voor de mensen achter de 3FM-ochtendshow is het toch best wel handig om altijd goed bereikbaar te zijn. Hoe gaat dat bij Sanders Vriendenteam? 

Vijf dagen geleden kwam er hierover een artikel online waarin we jou vroegen: moet je het recht hebben om onbereikbaar te zijn buiten werktijd? Heel veel mensen waren het hier mee eens, maar toch ontstond er een discussie op social media. Het blijft een lastige vraag waar misschien niet één duidelijk antwoord voor is. 

HOE GAAT DAT BIJ SANDERS VRIENDENTEAM?

Het nieuws bijhouden en verzamelen, de ochtendshow voorbereiden en het dan ook nog een beetje gezellig houden. Sander Hoogendoorn, Noortje Veldhuizen en Roel Hendriksen van de 3FM-ochtendshow werken hard en veel samen. Hoe gaat het contact buiten werktijd bij Sanders Vriendenteam?

Sander: "Soms zitten we 's avonds om 20:00 uur nog artikelen met interessante onderwerpen naar elkaar door te sturen, waardoor je eigenlijk 24/7 aan het werk bent. Noortje vult aan: "Op vrijdag werken we in principe een halve dag, maar op maandag zitten we er weer om 05:00 uur dus vaak beginnen we op zondagmiddag met dingen naar elkaar doorsturen. Maar ja, het is nog wel weekend, dus waar ligt dan de grens?"

Noortje Veldhuizen

IS HET NIET IRRITANT OM ALTIJD BEREIKBAAR TE ZIJN VOOR JE WERK?

Roel: "Het is soms wel irritant maar het hoort bij je baan. Als je op een terrasje zit met vrienden krijg je soms een appje met een nieuwsitem waar we iets mee moeten. Je wil gewoon je biertje opdrinken en blijven, maar toch begint het te kietelen en denk je 'kut, de plicht roept'. Ik denk dat iedereen het onderbuikgevoel heeft dat je iets moet doen en dat je een soort groepsdruk voelt als je niet reageert. Want als je niet reageert kan het team ook niet verder."

Noortje herkent zich in wat Roel zegt. "We zijn ook vrienden buiten het programma, dus dan gaat het ook snel over werk. Het voelt echter niet als werk, maar het is niet zo dat als we na de uitzending op het terras gaan zitten dat het er dan helemaal niet over gaat." 

Sander: "Ons werk speelt in op de actualiteit en het is daardoor niet uit te drukken in een 40 uur durende werkweek. Het gaat gewoon maar door." 

Noortje: "De ene keer heb je iets te pakken en draai je een werkdag van 12 uur. Dan heb je iets supervets de volgende ochtend dus dan is het het waard, en soms heeft iemand anders al het gras voor je voeten weggemaaid en kun je het weggooien."

Roel Hendriksen

HELDERE COMMUNICATIE IS KEY

Waarom veel bereikbaar zijn voor elkaar wél werkt voor het drietal heeft vooral te maken met blijven communiceren. Sander: "Het draait om heldere communicatie. Zometeen heeft Noortje een afspraak en dan weten we dat wij haar even niet lastig moeten vallen. Als je gewoon duidelijk communiceert over hoe de dag verloopt, kan het prima werken. Dat gaat de ene week beter dan de andere."

IS ZO'N WET EEN GOEDE STAP OF NIET?

Sander: "Het gevaar is dat wanneer wij een nieuw iemand aannemen, en die wet is er, dat hij/zij kan zeggen dat 'ie om 13:00 uur niet meer te bereiken is, omdat het van de wet mag. Nu ik erover nadenk is het eigenlijk raar dat het in de wet zou komen te staan. Je moet zelf bepalen welke baan goed bij je past."

Noortje: "Ik denk dat het belangrijkst is dat je als baas aan werknemers uitlegt dat mensen die langere dagen maken niet per se meer hart voor de zaak hebben of ambitieuzer zijn. Mensen hoeven niet te denken dat ze tot 20:00 uur op kantoor moeten blijven zitten omdat ze anders niet gezien worden. Het is iets wat op kantoor ligt en niet in Den Haag."

Meer 3FM nieuws

Kijk live naar 3FM

Populair op 3FM