In die enorme rits aan mooie muziek die er dit jaar is verschenen zijn er weer heel wat muzikanten die onverwacht de koppen bij elkaar staken. Hier een rapper die een hit scoort met een latin-zanger, daar twee sterren die samenkomen op het witte doek of juist een legende die onverwachts weer opduikt: dit zijn de meest opvallende samenwerkingen.

Cardi B brengt de sterren van streaming samen

Tuurlijk is Cardi B best in staat om op eigen benen een streaminghit te scoren. Haar 'Bodak Yellow' is inmiddels op weg naar de 500 miljoen. Toch wordt-ie afgetroefd door 'I Like It': Cardi's samenwerking met Bad Bunny en J Balvin is een heel stuk succesvoller dan haar feature bij Bruno Mars. Het nummer werd op Spotify zo'n 625 miljoen keer afgespeeld, 'Finesse' een schamele 350 miljoen keer. De moraal van het verhaal? Een latin zanger op je track is anno 2018 een garantie voor succes. 'I Like It' - met de Puerto Ricaanse Bad Bunny en de Colombiaan J Balvin dus - is zelfs de op drie na grootste hit van het jaar als je naar streamingcijfers kijkt. Hier lees je welke twee Latino's - waarvan één met hulp van het Nederlandse productieduo Afro Bros! - boven Cardi & co. eindigden.

Janelle Monáe sluit een verbond met Grimes

Het vaginapak van Janelle Monáe (dat trouwens gemaakt werd door een Nederlander!) laat weinig aan de verbeelding over: 'Pynk' is de krachtigste ode aan de vrouw die dit jaar gemaakt werd. Pussy power, noemde Monaé het zelf. Niet zo gek dat het nummer over dat onderwerp gaat, want Monáe kreeg hulp van de immer indrukwekkende Grimes. 'Pynk' was een logisch vervolg op 'Django Jane', de feministische tweede single van Monae's derde album Dirty Computer. Ook de bandleden van Aerosmith krijgen trouwens credits op 'Pynk': het nummer speelt leentjebuur bij hun single 'Pink'. Toch laten Grimes en Monáe er geen twijfel over bestaan wie hier de baas is: the future is wel degelijk female. 'Boy it's cool if you've got the blue, we got the pynk.'

Gorillaz lekker luchtig met oude smooth jazzgitarist

Eerlijk is eerlijk: het nieuwe album van Gorillaz was niet zo leuk als je had gehoopt. Maar die headlineshow op Lowlands was dan weer best oké. Net als deze single, het luchtigste liedje dat Damon Albarn en de zijnen de afgelopen jaren uitbrachten. Mede mogelijk gemaakt door de zonnige bijdrage van George Benson, de 75-jarige smooth jazzgitarist die zijn grootste hits scoorde in de jaren zeventig en tachtig. Nog meer bekende gezichten: het nummer werd later onder handen genomen door DJ Koze en Superorganism, terwijl niemand minder dan Jack Black in de semi-geanimeerde videoclip speelt. 

Donnie en Joost gaan samen nóg viraler

Joost is dom op een slimme manier, concludeerden we al eerder. Een beetje net als Donnie, natuurlijk. En een samenwerking tussen de twee karikaturen met gigantisch bereik, dat bleek dit jaar het allerdomste slimme idee ooit. De Amsterdamse rapper zette zijn snelle planga op, het hyperactieve internetfenomeen trok zijn domme patta's aan en samen gingen ze nog harder dan alleen. Zelfs de totale absurditeit van hun gezamenlijke album M Van Marketing weerhield Donnie en Joost er niet van een show in Carré aan te kondigen. Met vlammenwerpers natuurlijk, want de boel moet wel gegarandeerd viraal gaan. 

SZA is veel meer dan Kendricks protegé

Een paar jaar gold Solána Imani Rowe - beter bekend als SZA - vooral als enorm talent dat zich onder de vleugels van Kendrick Lamar & co. ontwikkelde. Ze tekende immers op het label Top Dawg Entertainment waar Kendrick en zijn Black Hippy maatjes Jay Rock, Ab-Soul en Schoolboy Q zich ophouden. Vorig jaar ontsteeg SZA ze allemaal met haar veelzijdige tweede album Ctrl. Reden genoeg voor Kendrick om zijn voormalig protegé uit te nodigen om de Black Panther soundtrack die hij cureerde. Sterker nog: Lamar en Rowe sloten de handen ineen op 'All The Stars', dat bijna twaalf maanden na zijn release nog steeds geldt als een van de sterkste popsingles van het jaar. Met vlammende verses en kraakheldere productie droegen de twee sterren bij aan het grotere plaatje van een van de meest activistische films van 2018.

Fresku vecht met Janne Schra tegen de tranen

Halverwege juli verscheen plots een bijzonder openhartige post op de Instagram van Fresku: de Eindhovense rapper kondigde de geboorte van zijn zoon Rayaan aan. Tijdens de geboorte waren echter complicaties opgetreden, waardoor Fresku zich genoodzaakt zag zijn volgers te vragen om te bidden voor zijn 'mooie kleine prins'. Fresku zelf deed dat samen met Janne Schra, die van 'Mijn Zoon' zonder twijfel Fresku's meest emotionele track tot nu toe maakte. Terwijl het nummer opent met een hartmonitor, rapt Fresku: 'Ik weet niet wie ik ben met een zoontje, maar ik wil niet weten wie ik ben zonder jou.' Alle opbrengsten van 'Mijn Zoon' kwamen ten goede aan het Ronald McDonald Kinderfonds, met Rayaan gaat het inmiddels gelukkig veel beter. 

Gaga en Cooper doen het op het witte doek

De meningen zijn verdeeld, maar vast staat dat A Star Is Born een van de grootste muziekfilms van 2018 was. Hoofdrolspelers Lady Gaga en Bradley Cooper vertellen het verhaal van een countryzanger die valt voor een beginnend zangeres en haar carrière een duwtje in de rug geeft terwijl de zijne uit elkaar valt. Hun gezamenlijke uitvoering van tranentrekker 'Shallow' is een van de emotionele hoogtepunten van de film, die deels werd geschoten op Coachella en Glastonbury. Gaga schreef het nummer, maar niet in haar eentje. Ook Mark Ronson en Andrew Wyatt van Miike Snow droegen een steentje bij.

Justin Timberlake het bos in met Chris Stapleton

Tuurlijk was Man of the Woods niet het beste album dat Justin Timberlake ooit gemaakt heeft. Bij lange na niet zelfs. Maar het voormalig boybandlid sloeg wel écht een nieuwe weg in. Hij combineerde zijn eigen pop en R&B met folk en country en kreeg daarbij een handje hulp van Chris Stapleton, een van de grote sterren uit de Amerikaanse muziekstijlen die eigenlijk vooral leuk zijn als je in een truck over Route 66 rijdt. Stapleton en Timberlake zongen in 2015 al eens samen op de Country Music Association Awards, maar doken nu dus met z'n tweeën de studio in.

Hozier brengt een ode aan de protestzangeres

Terwijl Janelle Monáe en Grimes hand in hand de barricades beklommen, bracht Hozier dit jaar een ode aan een paar protestzangeressen uit het verleden. Die Nina uit de titel, dat is natuurlijk Miss Simone. Elders in het nummer verwijst de Ierse folkzanger ook nog naar Patti Smith en Billie Holiday. In het refrein schakelt hij zijn geheime wapen in: soulzangeres Mavis Staples, de 79-jarige gospel- en soulzangeres die vorig jaar al samenwerkte met Arcade Fire en Wilco's Jeff Tweedy. 'Mavis cried power', zingt Hozier. Groot gelijk heeft-ie. 

De mensen die nog steeds met iedereen werken

En dan waren er natuurlijk ook nog mensen die werkelijk overal op leken te duiken. Muzikanten die al meer dan tien jaar hun stempel drukken op de industrie en daar dit jaar vrolijk mee verder gingen. Calvin Harris bijvoorbeeld, die zichzelf vorig jaar opnieuw uitvond met Frank Ocean en Migos en dit jaar gigahits scoorde met Dua Lipa en Sam Smith.

Diezelfde Dua Lipa werkte samen met Diplo, die met Mark Ronson het project Silk City begon en daarvoor ook Desiigner en The Black Madonna wist te strikken. En dan werkte de Amerikaanse producer dit jaar ook nog met popdiva's Sia, MØ en Ellie Goulding, plus een gigantische groep jonge rappers zoals Lil Xan, DRAM en Lil Yachty.  

De grootste popdiva van het jaar, dat was natuurlijk Kanye West. Ye zorgde dit jaar voor vrachtladingen controverse, maar bracht tussendoor ook heel veel muziek uit. Hij kwam met een soloalbum en werkte met Kid Cudi samen aan Kids See Ghosts, een plaat waarop Yasiin Bey, Ty Dolla $ign en Pusha T de revue passeerden. Daarnaast zat West achter de knoppen bij de nieuwe albums van diezelfde Pusha T, Teyana Taylor en Nas én maakte hij een bizarre track met Soundcloudrapper Lil Pump.

Song van het Jaar 2018

De stembus voor de Song van het Jaar 2018 is inmiddels gesloten. Op vrijdag 7 december maken we de top 100 én de winnaar bekend op het Song van het Jaar Festival in TivoliVredenburg, Utrecht.

En dat is nog niet alles: er komt ook een hele lading toffe artiesten spelen! Onder meer Pip Blom, Amber Arcades, Donnie, De Likt, Indian Askin, Nana Adjoa en Yung Nnelg zijn er bij, meer namen worden snel bevestigd. Wil je er ook bij zijn? Dat kan! Kaarten kun je hier bestellen.

Song van het Jaar 2018