3FM nieuws

Je hebt strak, je hebt strakker en dan komt De Staat

  1. Nieuwschevron right
  2. Je hebt strak, je hebt strakker en dan komt De Staat

Torre Florim en zijn kompanen gaan al een tijdje mee, het is inmiddels de vierde keer dat ze op het festival in Biddinghuizen te zien zijn. Ze zijn nog niet uitgerust met een nieuw album, maar wel met heel veel nieuwe nummers. Het is een gedurfde keuze, nieuwe tracks voor het eerst live op Lowlands doen. Maar met 'KITTY KITTY' laten ze zien dat ze gewoon nog steeds doen waar ze zelf zin in hebben. En ze doen het nog fucking strak ook.

Geen pits meer?

In de Festival Top 999 staat 'Witch Doctor' op plek nummer twee en da's niet heel gek. Wie kent ze niet, de epic circlepits rondom de bezwerende frontman. In een interview dat onlangs uitkwam gaf De Staat aan geen circlepits meer te maken 'vanwege veiligheidsredenen'. Hmpf. We zullen nog wel eens zien of ze 't echt niet doen...

New treats

Dit jaar mag De Staat op zaterdagmiddag vakkundig de Alpha afbreken. De altijd even koele Vedran komt het podium oplopen, pakt rustig zijn gitaar en begint te spelen. Het klinkt als een synthesizer en dat verbaast het publiek enigszins, maar de Kroaat speelt stoïcijns door.

Ze knallen meteen de toekomst van De Staat in met een nieuwe track, 'Me Time'. Het is De Staat die je kent: ietwat gek en zelfverzekerd as fuck. Vanuit 'Psycho Disco' van het tweede album knallen ze door 'Peptalk'. Torre roept meteen maar even dat het niet bij 'Me Time' gaat blijven vanavond: "Hey Lowlands, we gaan nog wat nieuwe nummers spelen voor jullie deze keer."


De set bestaat uiteindelijk uit de klassiekers waarop iedere fan kan meespringen, zingen en moshpitten, afgewisseld met spiksplinternieuwe nummers. Eentje gaat er over Pikachu, for some reason. De Vinticious Version van 'Input Source Select' komt langs en wordt afgetopt door 'Get On Screen': de hele tent is ingepakt. Wat kan hier nog overheen?


Witch Doctor

Je voelt 'm al aankomen he? Het moment is daar. Het valt even stil en Torre loopt richting het midden van de tent, naar de geluidstafel. "Oh little sicky, seems to be the pain..." De eerste mensen beginnen al met lopen en het eindigt uiteindelijk met dit:

KITTY KITTY en een klein nieuwtje?

De set wordt met een nieuw nummer afgesloten, 'KITTY KITTY'. Een nummer van zes minuten, die live voor een keiharde beukende ervaring zorgt die je sowieso een keer moet meemaken. Naast deze nieuwe songs wordt er nog een klein nieuwtje bekendgemaakt: "We hopen jullie allemaal te zien in de AFAS Live in maart, want we bestaan tien jaar en doen een showtje daar", zegt Torre droogjes.

Moraal van het verhaal? De Staat en Lowlands blijkt een hele goede relatie te hebben die nog lang uitgemaakt gaat worden. Meer hiervan, graag!

3FM x De Staat

De Staat was ook bij Frank te gast in de studio. Dat check je hier.

Ster advertentie
Ster advertentie