Een derde van de festivalbezoekers vindt geluid te hard

Veel festivalbezoekers hebben wel eens last van gehoor

Meer dan de helft van de jongeren die regelmatig festivals bezoeken heeft wel eens last van zijn gehoor na afloop van een concert. EenVandaag ondervroeg ruim duizend jongeren (tussen 16 en 34 jaar), van wie 58 procent zei bijvoorbeeld een ruis of piep over te houden aan een dag lang harde muziek. Die trekt vaak snel weer weg, maar niet altijd. Een derde van de respondenten (33 procent) vindt dan ook dat het geluid op festivals vaak te hard staat. 65 procent neemt maatregelen en draagt regelmatig gehoorbescherming, waarbij opvalt dat vrouwen net iets vaker voor hun eigen oren zorgen dan mannen.

Gehoorschade onder jongeren is de laatste jaren een nadrukkelijk maatschappelijk thema, niet alleen door de populariteit van festivals, maar ook door de vele uren die mensen met koptelefoons op doorbrengen. Een wettelijk maximum aan het volume is er niet, maar de live sector heeft zich wel gecommitteerd aan een convenant gehoorschade, waarin afgesproken is dat een bovengrens van 103 dB aangehouden wordt. Strikt genomen is dat nog steeds een schadelijk volume om langere tijd in te staan, maar een lager volume is juist weer slecht voor de beleving op festivals. Muziekliefhebbers willen de muziek per slot van rekening kunnen voelen, een fysieke ervaring die bij lagere volumes niet plaatsvindt.

EenVandaag deed een maand geleden ook al onderzoek naar de ‘warzone’ die festivals zijn. Toen werd onderzocht hoeveel mensen op festivals last hebben van seksuele intimidatie.

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12