Meer NPO
STER Advertentie

Handige tips voor festivalgangers van Jan de EHBO-man

Handige tips voor festivalgangers van Jan de EHBO-man

Donderdag 14 juni 2018 - 11:00 uur

Afgelopen weekend was het op Best Kept Secret flink raak. Veel festivalbezoekers kwamen thuis met jeukende bulten of zelfs ontstoken ogen door de processierups die ook een flink feestje had gevierd. Het is natuurlijk iets wat gepaard gaat met een festival in de natuur, maar wat kunnen we ertegen doen? 3FM-dj Jorien sprak in 3voor12 Radio met Jan de EHBO-man.

Rups

De haartjes van een processierups kunnen losraken en zich op je huid nestelen waardoor er irritatie en bultjes ontstaan. Eén rups heeft al 700.000 haartjes te vergeven, dus er is meer dan genoeg om iedereen op een festival meerdere keren te besmetten. Joepie... Voorkomen is beter dan genezen! Je kan jezelf proberen beter te bedekken of een plastic zak voor op de grond meenemen om op te zitten. Wrijven en krabben maakt alles alleen maar erger, dus doe dat vooral niet! Zijn er toch bultjes ontstaan? Plak er plakband op om zo de haartjes van je huid af te trekken en was je kleren goed op zestig graden.

Blaren

Draag droge schoenen en schoenen die je goed vast kunt veteren. Niet van die losse pantoffels waar je in kunt schuiven, want door wrijving ontstaan juist blaren. Mocht je er eentje hebben, probeer hem dicht te houden. Niet zelf doorprikken op een festival! Het is daar vaak nogal modderig of vies, dus is er een grotere kans op ontstekingen.

Uitdroging/zonnesteek

Goed drinken! En daar bedoelen we geen alcohol mee, mensen... Probeer minimaal twee liter water op een dag weg te werken. Kleed je lekker luchtig en zoek schaduw op. Draag een pet of iets anders op je hoofd en span je niet té hard in. Mocht je jezelf nou twee uur lang in een moshpit hebben uitgesloofd, pak dan ook effe je rust op een schaduwplekje.

Drank en drugs

Dé tip is natuurlijk om niks te gebruiken. Neem je wel wat, laat je drugs dan testen en weet wat je inneemt. Zorg tijdig voor rust en afkoeling en blijf drinken, maar niet te veel: een tot twee glazen per uur. Mocht je willen bijnemen, geef het even de tijd om in te werken. Wat vaak gebeurt is dat mensen te snel een hogere dosering bijnemen omdat ze denken dat het niet werkt, terwijl het juist nog niet helemaal is ingewerkt.

Soa's

Dit komt inderdaad vaak voor bij meerdaagse evenementen en heeft Jan maar één antwoord op: gebruik een condoom!

Luister het gesprek met Jan hier terug.

Meer 3FM nieuws

Kijk live naar 3FM

Populair op 3FM