Meer NPO
STER Advertentie

Music Treasures: Wijnand jatte per ongeluk de lyrics van Willie Wartaal

Music Treasures: Wijnand jatte per ongeluk de lyrics van Willie Wartaal

Zaterdag 14 april 2018 - 10:01 uur

We slingeren iedere zaterdag op 3FM.nl een stukje muziekliefde de wereld in met de Music Treasures! Een Music Treasure is een item, stukje merchandise of andere mooie herinnering die de liefde voor muziek van onze 3FM-dj's laat zien. Deze week vertelt Wijnand Speelman over een paar a4-tjes vol Willie Wartaal lyrics!

Throwback

We springen even terug naar december 2010, toen 3FM Serious Request plaatsvond in Eindhoven. Wijnand Speelman was toen nog geen 3FM-dj, maar verdiende zijn geld als regie-assistent in de nacht. "Dat ik daar toen een keer aan mee mocht werken was echt een droom die uitkwam. Het was heel bijzonder om mee te maken, ook al was ik eigenlijk maar een soort loopjongetje. Ik moest er gewoon voor zorgen dat het huis netjes bleef en liep dus regelmatig naar binnen om rotzooi en bergen papier op te ruimen."

Op een gegeven moment was Willie Wartaal van De Jeugd Van Tegenwoordig slaapgast in het Glazen Huis en kreeg hij een challenge: raps maken met ingestuurde namen en verhalen van luisteraars. In ruil voor geld kon je dus in een freestyle van Willie belanden! Daar kwamen zo ontzettend veel inzendingen op binnen, dat hij alles moest opschrijven op a4-tjes.

Oh hello there

Op een gegeven moment was Willie Wartaal klaar met zijn raps en moest Wijnand om een of andere reden het Glazen Huis weer in. "Ik weet niet eens meer precies waarom, eigenlijk. Maar goed, ik kwam dus naar buiten met een berg rommel en papier! En toen ik terugliep naar m'n werkplek kwam ik erachter dat die a4-tjes vol handgeschreven lyrics er dus ook tussen zaten..."

De Jeugd van Tegenwoordig brak door met 'Watskeburt' toen Wijnand op de middelbare school zat. Het was toen he-le-maal de shit: "Hun clips zag je overal op TV en iedereen kon 'Watskeburt' woord voor woord meerappen! Hun albums vond ik toentertijd al briljant en dat is nooit weggegaan."

Lekker plat weer, WiWa

Het risico van je naam en wat informatie naar Willie Wartaal sturen, is dat 'ie er een JVT-sass-sausje eroverheen gooit. Hieronder zie je Wijnands favoriete lines uit de freestyle:

Wijnand: "Het is zó plat, maar tegelijkertijd ook weer zo mooi, haha. En omdat het Willie is, is het ook weer niét plat. Hij komt ermee weg."

Ingelijst en wel

Maar goed, zo'n vondst mieter je dus niet zomaar de prullenbak in. Nee nee, die neem je mee en bewaar je thuis op een mooi plekkie! Wijnand heeft de a4-tjes keurig ingelijst hangen in zijn studeerkamer. "Heel nerdje eigenlijk, dat ik dit zo vet vond. Maar ik vind het nog steeds wel dope dat ik ze heb, het is toch een one of a kind dingetje!" 

Voor de liefhebbers

Hierbij de rap van Willie Wartaal in het Glazen Huis 2010. 

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Check ook de Music Treasure van Michiel Veenstra: een handgeschreven brief van The Killers.

Kijk live naar 3FM

Lees ook