Meer NPO
STER Advertentie

3FM-dj Wijnand: "Sziget is een vrijstaat, een mini-Europa!"

3FM-dj Wijnand: "Sziget is een vrijstaat, een mini-Europa!"

Zondag 8 april 2018 - 11:55 uur

Als je naar een festival in het buitenland op zoek bent is Sziget Festival hét Nederlandse feestje waar je moet zijn. Maar waarom dan? Wat maakt dit festival zo bijzonder voor ons Hollanders? We vroeger het aan 3FM-dj Wijnand die er meerdere keren voor 3FM is geweest.

Sziget is het grootste muziekfestival van Europa, vindt plaats op een eiland middenin in de rivier de Donau in de Hongaarse hoofdstad Boedapest en trekt dik 400.00 bezoekers. Dit jaar op de line-up? Onder andere Arctic Monkeys, Kendrick Lamar, Dua Lipa, Gorillaz, Mumford & Sons en Bastille. Niet verkeerd, toch?

Jaarlijks reizen er duizenden Nederlanders af naar het Hongaarse Festival. Zo massaal dat er speciale treinen worden ingezet, er Hollandse pre-party's worden georganiseerd en er tal van Nederlandse artiesten op de line-up staan. Maar waarom nou juist dit festival? Wat is de magie?

Mini-Europa

3FM-dj Wijnand vat het meteen mooi samen: "Het voel een beetje als een vrijstaat, een mini-Europa. Je komt er allemaal mensen uit verschillende landen tegen. Waar we in Europa soms heel erg per land verschillen en andere belangen hebben is dat op Sziget niet het geval. Het is een vredige plek waar we wel als één voelen." 

Er zijn eigenlijk een aantal punten waarop dit festival uniek is. Ten eerste is het er voor Nederlandse begrippen niet duur. Veel mensen combineren het vanwege de centrale ligging in de hoofdstad van Hongarije met een vakantie in Oost-Europa. Die ligging biedt nog meer kansen vertelt Wijnand. "Het festival duurt een week dus als je er effe genoeg van hebt of je voelt je zo vies van al dat kamperen, dan trek je de stad in. Vooral de badhuizen in Budapest zijn enorm populair om een middagje in terug te trekken."

Kamperen kun je leren

Het festivalterrein zelf biedt ook veel mogelijkheden. Je hebt bijvoorbeeld geen afgebakende campingterreinen. Wijnand: "Als jij je tentje achter een podium wilt neerzetten kan dat gewoon. Je mag het zelf weten en dat creëert erg veel sfeer." Maar wat vooral populair is zijn de buckets. Iedereen die wel eens op Sziget is geweest weet wat ermee wordt bedoeld. Er worden enorme emmers aan drank verkocht. Voor een goed prijsje en deelbaar met alle nieuwe vrienden die je hebt gemaakt.

Muziek van over de hele wereld

Wat het festival nog meer kenmerkt is dat je naast de grote headliners ook veel wereldmuziek hebt. Er is een bepaald podium ingericht voor muziek uit verschillende landen. Hier hebben ook tal van Nederlandse artiesten opgetreden. Maar het allerleukste is dat je bij 3FM een plek op dat podium kan winnen. Hoe vet is dat? Check daar hier alles over! 

Palmsy won vorig jaar een plek op Sziget bij 3FM.

3FM en Sziget

3FM reist ook dit jaar weer af naar Budapest voor het festival. Houdt de radio en onze kanalen dus in de gaten deze zomer en wij zorgen ervoor dat je niks mist van dit Nederlandse feestje in Hongarije!

Populair op 3FM