Meer NPO
STER Advertentie

Haat jij geluiden? Dan heb je misschien misofonie!

Haat jij geluiden? Dan heb je misschien misofonie!

Vrijdag 12 april 2019 - 10:19 uur

Als je lijdt aan misofonie trek je het bizar slecht als iemand een hap van een appel neemt of een ander irritant geluid produceert. Er is de laatste jaren meer onderzoek naar gedaan en 3FM-dj Eva Koreman besprak het onderwerp in haar show.

3 procent

Eva zag het onderzoek over misofonie voorbijkomen en verbaasde zich over het feit dat maar liefst drie procent van de Nederlandse bevolking hier last van schijnt te hebben. Ze checkte meteen even bij nieuwslezeres Dieuwke of zij het ook had, maar nee. Echte misofonie gaat namelijk nog net een tandje verder dan je irriteren aan een mede-treinreiziger die luid smakkend zijn kleffe broodje ei naar binnen werkt...

Irritatie alom

Er kwamen veel reacties binnen op Eva's vraag, waaruit bleek dat veel mensen bovengemiddeld slecht gaan op dagelijkse geluiden. 

Ook luisteraar Eve heeft ondervindt veel last van haar misofonie: "Kauwen, slurpen, ademhalen... ik kan er niet tegen! Ook niet als ik het zelf doe. Tegenwoordig kan ik niet eens meer normaal een hoofdkussen kopen omdat de vulling irritante geluiden kan maken als ik er op probeer te slapen. Gek word ik er van. Gelukkig helpt muziek vaak om geluiden te overstemmen."

Meer over misofonie

Misofonie betekent 'haten van geluid'. Psychiater Arjan Schröder onderzocht misofonie met behulp van een hersenscanner. In een gesprek met de Volkskrant legt Schröder uit hoe heftig deze aandoening is voor sommige mensen: "De walging en woede die bij hen opkomt, vooral bij eetgeluiden, is zo groot dat ze hun leven moeten omgooien. Samen thuis eten met het gezin? Gaat niet meer, ze eten alleen op een kamer. Werken in een kantoortuin? Onmogelijk."

NPO Focus heeft er ook een feature over geschreven, die vind je hier.

Meer 3FM nieuws

Kijk live naar 3FM

Populair op 3FM