Amsterdam Dance Event

Martin Garrix: van 17-jarig wonderkind tot internationale popster

foto: Instagram @martingarrix
  1. Nieuwschevron right
  2. Martin Garrix: van 17-jarig wonderkind tot internationale popster

DJ Mag reikt zaterdagavond opnieuw de award voor beste DJ ter wereld uit. Regerend titelhouder is Martin Garrix en het zou ons niet verbazen als hij zijn titel dit jaar pronlongeert. Eigenlijk moet hij niks van de publieksprijs hebben, maar het is er wel eentje die zijn afgelopen jaar perfect weerspiegelt. 2017 was het jaar waarin hij zijn ontwikkeling tot internationale popster officieel afrondde.

Het is 1 juli 2013 als het 17-jarige jochie uit Amstelveen de hele EDM-wereld op z'n kop zet. Martijn Garritsen, oftewel Martin Garrix, brengt 'Animals' uit. Afgelopen week vertelde David Guetta nog lachend in RTL Late Night hoe hij dacht dat het een foutje was. Die heb je namelijk vaak zat: nieuwe gasten die per ongeluk een enorme hit scoren, waar je daarna nooit meer iets van hoort. De gasten die de rest van hun carrière op één track teren en daar een leuk zakcentje mee verdienen.

Dit was bij Martin Garrix natuurlijk niét het geval. 'Animals' was slechts het begin van een bewonderenswaardige carrière die het afgelopen jaar ook weer nieuwe hoogtepunten bereikte.

Van Appelhof naar Ibiza

Iemand die Martin Garrix sinds het begin op de voet heeft gevolgd is onze eigen 3FM-dj Domien Verschuuren. "Toen ik 'Animals' voor het eerst hoorde, was ik blown away. Ik voelde meteen dat die track het geluid van de dansmuziek ging veranderen. Niet omdat ik zo'n kenner ben, helemaal niet, maar omdat het geluid zo uniek was. En toen ging het snel. Van draaien in de Appelhof op Terschelling naar wekelijkse hostings op Ibiza."

En ineens werd Martin Garrix het nieuwe talent uit Nederland. Na Tiësto, Armin van Buuren en Hardwell stond Martijn te trappelen om het stokje over te nemen. De nieuwe generatie diende zich aan!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Winnaar DJ Mag

Precies een jaar geleden volgde Martijn zijn voorgangers op door de DJ Mag Top 100 te winnen en daarmee uitgeroepen te worden tot beste dj van de wereld. Een prijs die ieder jaar weer veel kritiek krijgt, ook van Martijn zelf. Ondanks dat hij het een enorme eer noemt en hij zijn fans erg dankbaar is, twijfelde hij erover om deze publieksprijs in ontvangst te nemen.

Je kunt vraagtekens zetten bij de award, maar qua erkenning sluit 'ie wel aan op Martijns afgelopen jaar. Het jaar waarin Martin Garrix de vertaalslag heeft weten te maken van strictly dance naar mainstream pop. Van een 17-jarig wonderkind op een zolderkamertje naar een wereldster die ook nog effe een modellenklus voor Armani in de wacht sleept.

De veranderingen

Sinds de dag dat team Martijn heeft besloten om de jonge dj samen te laten werken met grote popartiesten, is het hek van de dam. Samenwerkingen met Dua Lipa en Troye Sivan gaven hem ineens toegang tot die befaamde hitlijsten die gerund worden door popidolen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Door zijn dj-tafel thuis te laten en er een gitaar bij te pakken is hij opeens interessant genoeg om uitgenodigd te worden in de grote Amerikaanse Late Night-shows. Een manier waardoor hij opeens in miljoenen huishoudens te zien is, bij mensen die hem anders nooit hadden leren kennen. Wat ook helpt: hij staat op festivals waar hij de line-up deelt met bands en singer-songwriters in plaats van 'alleen maar dj's'. Denk bijvoorbeeld aan Coachella, het grootste popfestival ter wereld, maar ook ons eigen Pinkpop.

Old School Martin Garrix

Maar betekent dit dan dat Martin Garrix zijn ziel verkoopt aan de hitlijsten en zijn trouwe achterban laat zitten? Zeker niet! Collega-dj en oud klasgenoot Julian Jordan vertelt dat Martijn hier goed over nadenkt. "Het toffe aan Martijn is dat hij er altijd voor zorgt dat hij nieuwe muziek klaar heeft liggen. Waar hij het afgelopen jaar een aantal pophits heeft geproduceerd, brengt hij tussendoor ook nog steeds continu old school Martin Garrix-tracks uit. Voor zichzelf, maar ook voor die fans van dat eerste uur."

Gaat hij die prijs aankomende zaterdag in de wacht slepen? Misschien wel, misschien niet. Het zal in ieder geval niks veranderen aan de enorme stappen die hij afgelopen jaar heeft gezet in zijn carrière. Da's meer waard dan een of andere award!

Ster advertentie
Ster advertentie