3FM nieuws

Het allereerste optreden van De Staat

  1. Nieuwschevron right
  2. Het allereerste optreden van De Staat

Het is 12 oktober 2007 als een jonge bandje met vijf Nijmeegse vrienden voor het eerst 'het grote' podium betreedt. Ze hebben er net twee maanden repetities opzitten voor hun allereerste voorprogramma. Zenuwachtig? Ja, toch wel een beetje. Maar vooral hebben ze het idee dat dit het begin kan zijn van iets heel groots...

Vrijdag 25 januari organiseren 3FM en De Staat een 3FM Exclusive met de band. Ergens op een nog geheime locatie in Nederland zal De Staat een intiem optreden geven voor een handjevol 3FM-luisteraars. Moet jij hierbij aanwezig zijn? Check dan hier hoe je aan kaarten kunt komen!

12 oktober 2007

Zo'n bijzonder optreden is natuurlijk een mooie kans om een blik terug te werpen op het allereerste optreden van De Staat. Maar nu Hoe ging dat eraan toe? Torre (frontman): "We speelden in het voorprogramma van The Bloody Honkies en hadden in twee maanden ongeveer een show van 22 minuten bij elkaar gerepeteerd."

Torre met The Bloody Honkies

Tim (drummer): "Ik kan me wel herinneren dat we heel geconcentreerd waren en ook echt wel zenuwachtig. We hadden met z'n allen een heel duidelijk doel. Ergens waar we wilden komen, maar we hadden geen idee hoe en wat. We hadden enorm veel energie en wilden heel graag. Ik ga hem er even ingooien... Klaar voor? We waren een ruwe diamant, haha. Tien jaar polijsten later zijn we hier."

De positieve reacties stroomden binnen na het optreden. Een stukje geluk: de boeker van Doornroosje was ook aanwezig en zorgde ervoor dat De Staat binnen een paar maanden het voorprogramma in de grote zaal daar mocht doen. Toen ging het balletje rollen.

Huh rookmachines?!

Maar gingen er dan geen dingen mis op zo'n eerste avond? Tim: "Oh zeker wel. Ik speelde alles volgens mij veel te snel..." "Ja," voegt Rocco er lachend aan toe. "Ik weet ook nog wel dat de rookmachines opeens aangingen waardoor ik mijn toetsen niet meer kon zien. Wist ik veel dat er rookmachines waren. Die hadden we niet in onze oefenruimte. Dus toen ging het wel een beetje mis, haha."

Voor die avond had de band natuurlijk ook al wel eens op het podium gestaan. Met en zonder elkaar. Torre: "Maar met deze vijf jongens en specifiek die avond had ik voor het eerst het idee dat het wel wat kon worden. Bij de eerste repetitie was het al beter dan al het andere wat ik daarvoor had gedaan."

Verwachtingen

De verwachtingen werden alleen maar groter na die eerste avond. Tim: "Misschien konden we uiteindelijk wel in clubs gaan spelen, dachten we toen." Nu zijn we een aantal jaar verder en is het ietsiepietsie groter geworden dan dat. Maar wat nu? Is de volgende tien jaar vanzelfsprekend? Torre: "Ik denk dat zolang wij er plezier in hebben, we doorgaan. We speelden een tijdje geleden met The Rolling Stones. Zij doen het ook nog steeds, dus het kan." En hoe kijkt de band terug op dat afgelopen decennium? Rocco: "Cliché, maar het blijft eigenlijk nog steeds continu al mijn verwachtingen overtreffen."

Eigenlijk weet de band niet beter. Tim: "Het is letterlijk een derde van ons leven geweest. Sowieso ons hele volwassen leven. Ik heb nooit iets langer gedaan dan in De Staat gezeten." En daar komt alles bij kijken. Torre: "Alle andere relaties gingen stuk, maar die van ons is nog intact." Mooi!

Ster advertentie
Ster advertentie