3FM nieuws

Slaat Netflix de plank mis met 'To The Bone'?

  1. Nieuwschevron right
  2. Slaat Netflix de plank mis met 'To The Bone'?

Na de serie 13 Reasons Why, waarin thema's als depressie en zelfmoord centraal staan, tackelt Netflix in de nieuwe film To The Bone opnieuw een psychische stoornis. Dit keer anorexia. En opnieuw ontstaat er naast lof ook weer erg veel kritiek. Laat de film een eerlijk beeld van de ziekte zien of is het juist een verheerlijking en misschien wel inspiratiebron voor jongeren?

In de film speelt Lily Collins (yes, dochter van Phil) de twintigjarige Ellen die kampt met een obsessieve manier van afvallen. Het tellen van calorieën, uithongeren en eindeloze sit-up-sessies. Ze is zover in haar eetstoornis dat ze in de film intern onder behandeling komt.

To The Bone

Actrice Lily Collins kampte zelf ook een lange tijd met een eetstoornis. Iets waar ze in haar boek Unfiltered: No Shame, No Regrets, Just Me uitgebreid over vertelt. Toch besloot ze voor deze film opnieuw kilo's kwijt te raken. "Er was nooit een streefgewicht dat ik moest halen van de filmmakers. Het was mijn eigen keuze om op deze manier beter in de rol te komen. Daarnaast zie je maar één keer in de film mijn hele lichaam en is er veel met CGI - computer bewerkte beelden - gewerkt," vertelt ze in een interview.

Het doel van de film: anorexia bespreekbaar maken. Iets wat Netflix ook wilde met de serie 13 Reasons Why, en toch krijgen ze beiden de kritiek van verheerlijking. Men vond dat 13 Reasons Why smijt met ideeën dat zelfmoord een spannend spelletje is en To The Bone zou jongeren alleen maar op ideeën kunnen brengen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wat vinden deskundigen?

Het AD sprak na aanleiding van de film met Asli Hoek (29) die bij eetstoorniskliniek Human Concern werkt en zelf ex-anorexiapatiënt is. "Anorexia is heel goed voor de kijkcijfers, ook onder mensen die eraan lijden. Dat hebben we ook eerder gezien bij de documentaire 'Emma wil leven'. Sommigen zullen het aangrijpen als inspiratiebron, maar ik hoop vooral dat het de ziekte ook juist bespreekbaar maakt."

Ervaringsdeskundige Kim (28): "Als ik die film destijds had gezien had ik gedacht: ach bij mij is het niet zo erg, terwijl ik hartstikke mager was. Daarom is het belangrijk dat iemand met anorexia de film niet alleen kijkt." Online zijn de meningen ook verdeeld. Veel jongeren laten weten dat de film triggerend werkt en één grote pro-ana advertentie is, maar er zijn ook ouders die door de film juist het gesprek met hun kind aan durven te gaan.

NOS op 3 bekeek de film met drie vrouwen die zelf anorexia hebben gehad.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Is het doel bereikt?

Natuurlijk heeft iedereen recht op zijn eigen mening over de film, maar het gesprek is in ieder geval gaande en laten we eerlijk zijn: het onderwerp is zo persoonlijk en divers dat 'de plank niet misslaan' voor 100% van de kijkers bij voorbaat al onmogelijk was.

To The Bone is het verhaal van één meisje. Haar verhaal. En haar verhaal is hoogstwaarschijnlijk niet hetzelfde als jouw verhaal, maar dat betekent niet dat het verhaal het niet waard is om verteld te worden. Heb jij de film al gezien? Laat ons in de Facebook comments weten wat je ervan vond!

Mocht je na het lezen van dit artikel de behoefte voelen om met iemand te praten, klik dan hier, onze vrienden van MIND staan altijd klaar om je te woord te staan.

Ster advertentie
Ster advertentie